De Week van Interview

De Week van Chantal Claassen, het interview

Chantal, natuurlijk allereerst mijn felicitaties met je nieuwe boek ‘Ik heb het echt gemaakt!’ Heb je heel erg uitgekeken naar 1 mei, de dag waarop je nieuwe feelgood daadwerkelijk in de winkels ligt? 
Jazeker! De releasedag is het moment waar je als auteur naartoe werkt vanaf het moment dat je eerste woorden op papier staan. Schrijven is een geleidelijk proces en iedere dag wordt je woordenbrij steeds meer een verhaal, totdat het een écht boek is, dat je het in je handen kunt houden. De releasedag is de dag waarop je je boek loslaat, mooi en spannend tegelijk…

Heb je last van spanning kort voor zo’n releasedag? Of valt dit allemaal wel mee? En dan is de releasedag voorbij, bezoek je dan een boekenwinkel in de buurt om te kijken of je boek er al ligt? Of gaat dit jou een stap ver? 
O ja, ik ervaar zeker behoorlijk wat spanning… vooral de allereerste reacties op het boek en het wachten daarop zijn nagelbijtend spannend. Zijn die positief, dan zakken de zenuwen geleidelijk weg en begint het Grote Genieten van alle leuke reacties en de mooie posts van bloggers, lezers, en/of recensenten. Ik ben niet het type dat steeds weer naar de boekwinkel loopt om haar boek op te sporen, maar wel check ik – vooral de eerste dagen na publicatie – regelmatig bepaalde websites of er al recensies geplaatst zijn. 

En nu ik je toch aan het feliciteren ben…… Wat geweldig dat je met Luchtpost op de Shortlist van de Valentijnprijs staat. Een geweldige erkenning lijkt me dit toe. Dus ook hiermee gefeliciteerd Chantal!
Haha, dank je wel 🙂

Eerst kom je op de longlist en nu op de shortlist! Heb je dit al eerder meegemaakt? Hoe beleef jij zo’n nominatie? Nu komt de prijs wel heel dichtbij. Nog even en dan is de prijsuitreiking, heb je al over je speech nagedacht?
Ja-haa, echt waanzinnig, ik had het totaal niet verwacht, dus toen ik de cover en mijn auteursfoto voorbij zag komen in het filmpje dat de shortlist aankondigde, gilde ik door het kantoor (en keken mijn collega’s me heel vreemd aan haha). Het is voor mij de tweede keer dat mijn boek op de shortlist staat; ook FLESSENPOST was finalist in 2022. Dat was nog meer een rollercoaster dan nu het geval is met LUCHTPOST. Omdat FLESSENPOST mijn debuut was, kwam er sowieso al een heleboel op me af en opeens was er ook nog die shortlist nominatie. Zo’n nominatie voelt vooral als een kroon op je werk en het besef dat lezers echt genieten van je boeken, maakt zo gelukkig dat het de beste motivatie is om vooral door te gaan met schrijven. En uh… ik bereid geen speech voor, want tussen alle toptitels verwacht ik niet dat LUCHTPOST gaat winnen. Genomineerd worden is belangrijker dan… juist ja!

Wat heeft je geïnspireerd om ‘Ik heb het echt gemaakt’ te schrijven? Welk personage uit je nieuwe feelgood ligt het dichtst bij jou? 
Ik wilde een boek schrijven over een gesloten, succesvolle vrouw, die in het heetst van de strijd beseft dat het leven zomaar voorbij kan gaan. Tegen een compleet vreemde zou ze zonder rem haar hele leven, dat ze angstvallig geheim probeert te houden, eruit gooien. Niet met de intentie dat ze die wildvreemde, die alles van haar weet, ooit nog ergens zou tegen komen uiteraard. Maar ja… soms lopen dingen anders dan je gepland had. In eerste instantie wilde ik het boek zich laten afspelen in Tilburg en mijn hoofdpersoon haar verhaal laten doen terwijl ze vastzat bovenin een torenhoge kermisattractie. Uiteindelijk heb ik er voor gekozen om het verhaal meer cachet te geven en koos ik voor een setting in de modewereld.

Ik vind Fabienne, de hoofdpersoon, een geweldige, sterke vrouw. Ondanks haar jeugd waarin ze verwaarloosd werd, is ze altijd trouw gebleven aan haar ambities en de ontwikkeling die ze doormaakt in dit boek is echt mooi. 

Welk personage is het dierbaarste voor jou uit alle boeken die je hebt geschreven en waarom?Eigenlijk zijn er twee personages die ik kan bestempelen als “mijn favoriet”. Dat is allereerst Oliver uit BRIEFPOST. Hij is het type boy-next-door en in feite niet de perfecte man, maar door zijn onzekerheid (in de liefde!), zijn humor en de manier waarop hij altijd klaar staat voor anderen, is het een karakter waarin je gaandeweg het boek langzaamaan verliefd op hem wordt.

Mijn tweede favoriet is Benjamin, hij heeft in FLESSENPOST en BRIEFPOST een bijrol, maar in LUCHTPOST is hij (naast Babs) de hoofdpersoon. In eerste instantie lijkt hij een player, vooral in mijn eerste twee boeken, maar in LUCHTPOST wordt hij laagje voor laagje afgepeld en leer je hem als lezer echt kennen en zie je hem in al zijn naaktheid (niet letterlijk natuurlijk haha). Van al mijn personages vind ik dat Benjamin toch wel de mooiste ontwikkeling doormaakt, hoewel Fabienne in IK HEB HET ECHT GEMAAKT een geduchte concurrente is.

Je hebt al een aantal boeken samen geschreven met andere auteurs. Hoe is dit je bevallen en hoe verloopt zo’n schrijfproces?
Samen met vier andere auteurs schreef ik de serie HUISGENOTEN. Dat was redelijk scripted (kan ook haast niet anders, want anders vliegen de verhaallijnen alle kanten op). Onze redacteur verzon voor elk hoofdstuk een gebeurtenis, een soort (korte) samenvatting, en wij -de auteurs-  werkten die gebeurtenis uit in een hoofdstuk. Dat verliep goed, omdat we alle vijf een ander hoofdpersoon voor onze rekening namen.

Met Saskia m.n. Oudshoorn schreef ik DE WENSENWINKEL. Dat verliep een stuk meer organisch. Allebei namen we een mannelijk en vrouwelijk karakter voor onze rekening en in een gedeeld Word-document schreven we om beurten twee hoofdstukken vanuit het perspectief van onze personages. We lieten ons leiden door onze pennen zonder duidelijk vooraf bepaald plot en overlegden regelmatig via whatsapp over de inhoud van de hoofdstukken. 

Ik vind het ontzettend leuk om met andere auteurs te schrijven, omdat je elkaar versterkt, steun hebt aan elkaar als je bijvoorbeeld vastloopt in het schrijfproces. En samen succesjes beleven is leuker dan alleen!

Wie lezen je verhalen als eerste? Familie? Je redacteur of misschien proeflezers?
Ik heb een goede vriendin, Brenda, die altijd vanaf het begin kritisch meeleest. Ieder hoofdstuk dat ik schrijf nemen we vervolgens telefonisch door. Ze is heel kritisch en heeft een heel goed gevoel voor personages, mede door haar werk in de zorgsector. Ook lezen mijn Books en Cocktail-maatjes en bevriende auteurs (Mienke Fijen, Anja Janssen en Jacodine van de Velde) altijd mee; zij zijn de eerste (zeer kritische…) proeflezers. Pas als enkele van mijn schrijfmaatjes feedback hebben gegeven, durf ik het aan om het manuscript naar de redacteur van de uitgeverij te sturen.

Zou je met je ‘Booksand.cocktails’ maatjes een boek of een serie willen schrijven? En zou dit dan een feelgood moeten zijn of zou je het leuk vinden om met z’n allen ‘out of the box’ te denken en bijvoorbeeld een Young Adult, historische roman, thriller of ……. te schrijven?
Dat lijkt me heel leuk, alhoewel samen schrijven ook een druk legt op de onderlinge verstandhouding, omdat er soms harde noten moeten worden gekraakt. Mijn vriendschap met die meiden is me erg dierbaar, dus ik denk dat ik het voorlopig houd op samen cocktails drinken en andere leuke dingen ondernemen.

Voor degene die niet weten wie de Booksand.cocktails maatjes zijn van Chantal, neem dan snel een kijkje via Instagram (https://www.instagram.com/booksand.cocktails/).

Zelf heb je aangegeven dat je wel een thriller zou willen schrijven. Nu heb je thrillers in diverse genres. Met welke Nederlandse auteur zou je een thriller willen schrijven? 
Ooo dat is een lastige! Ik denk dat als ik zou mogen kiezen dat ik voor Angelique Haak, Nadine Barroso of Linda Jansma zou gaan. Dromen mag hè 🙂

Of heb je inmiddels afscheid genomen van het samen een verhaal schrijven en schrijf je liever alleen?
Nee, zeker niet! Ik sluit niet uit dat ik vaker de krachten ga bundelen met andere auteurs. Samen schrijven afwisselen met een boek schrijven in je eentje zorgt voor een mooie afwisseling in het werk. Bovendien leer je veel van samen schrijven.

Welk boek ligt er op dit moment op je wachten?
WEGWERPKIND van Jacodine van de Velde en Rowena Verstraeten. Dat lijkt me een prachtig , maar emotioneel heftig boek. dus die ga ik niet tussen de soep en de aardappelen lezen…

Volgens mij ben je sinds kort gestart met een eigen bedrijf. Kun je daar wat meer over vertellen?Dat klopt! Vorig jaar volgde ik de opleiding Redactie aan de Schrijversacademie en startte ik afgelopen december mijn bedrijf(je) CC schrijfbegeleiding. Door het proeflezen en redigeren van manuscripten van collega’s was ik erachter gekomen dat ik er een goed gevoel voor heb en het ook erg leuk vind om een bijdrage te kunnen leveren aan het naar een hoger niveau tillen van een manuscript. Want dat is wat ik doe in mijn redactiewerk. Afhankelijk van wat de auteur wil, geef ik schrijftips over of naar aanleiding van een deel van een verhaal of zorg ik voor een algehele upgrade van een compleet boek. 

Heb je naast je eigen bedrijf en het auteurschap nog een andere baan? En nu een lastige vraag (denk ik) als je moet kiezen wat doe je dan het liefste?
Ik werk 3 dagen per week als Interim Secretaresse voor het bedrijf Public Support. Voor mijn werk word ik gedetacheerd bij bedrijven in de publieke sector die tijdelijk ondersteuning nodig hebben. Denk aan gemeentes, zorginstellingen, waterschappen e.d. Op dit moment zit ik al bijna een jaar bij Veiligheidsregio Zeeland. Zoals ik er nu in sta, moet ik er niet aan denken om mijn werk op te geven. Ik vind er dynamiek, doe er leuke contacten op en sta midden in de maatschappij door het werk wat ik doe. 

Toch, als ik echt zou moeten kiezen, zou ik kiezen voor schrijven en mijn eigen bedrijf.

Heb je naast al die drukke bezigheden ook nog hobby’s?
Ik heb weinig vrije tijd, maar als ik dan toch een gaatje heb kunnen vinden dan spreek ik graag af met vrienden, ga ik winkelen of uiteten met mijn dochter of maak ik lange wandelingen of ga ik weekendjes weg met mijn man. Ook ben ik dol op concerten en theatervoorstellingen bezoeken.

Enneh volgens mij heb je ook iets met lijstjes, wil en kun je daar wat meer over vertellen?
Haha, ja, ik hou van lijstje, afvinken is mijn houvast. Omdat ik zoveel naast elkaar doe, ontkom ik er aan niet aan om taken en klussen op papier te zetten. Ik schrijf iedere dag op wat ik die dag wil bereiken en ben pas tevreden als mijn to-do-lijst leeg is. Beetje manisch misschien, maar voor mij werkt het. Het geeft me rust en pas als ik rust in mijn hoofd heb, kan ik presteren…

Het kan zijn dat je dit liever privé houdt maar wil je ook iets vertellen over je gezin? Waar jullie graag naar toe gaan op vakantie. 
Dit jaar ga ik voor de allereerste keer zonder mijn twee kinderen op vakantie. Mijn man en ik hebben gekozen voor Oostenrijk, omdat we dol zijn op wandelen zijn en er bovendien al jaren niet zijn geweest. De kinderen hebben een voorkeur voor Griekenland, en zelf komen wij daar ook graag. Afijn, in juni gaan we dus tweeënhalve week naar Oostenrijk zonder dochterlief (20) en zoonlief (17)… het zal wennen zijn!

Chantal, ik wil je graag bedanken voor onze fijne samenwerking en de tijd die je hebt vrijgemaakt voor Boek2Musch!