Onder de aandacht

De boeken van Esther Boek

Esther Boek
Esther is geboren en getogen in de gemeente Uden en was als kind al gek op lezen. Ze schreef op jonge leeftijd al gedichten over van alles wat haar maar bezig hield. Na haar middelbare school heeft ze verschillende opleidingen binnen de gezondheidszorg gevolgd. Ze werkte ook nog een tijdje in een boekhandel maar koos uiteindelijk toch voor de zorg. Het Brabantse Uden verruilde ze met man en kinderen voor de prachtige Betuwe. Totdat er een aangifte van verkrachting tegen een van haar kinderen werd gedaan. Ze kwamen hierdoor als gezin in een vreselijke rollercoaster terecht. Door die rollercoaster heeft Esther besloten om de gebeurtenissen om te zetten in een verhaal.

‘Geen kind meer’ => 2017 => Uitgeverij De Crime Compagnie
Het verhaal gaat over de jongen Dex die wordt beschuldigd van verkrachting. Zijn moeder Anna gelooft niet dat Dex dit heeft gedaan. Ze is er stellig van overtuigd dat Dex onschuldig is en zet dan ook alles maar dan ook alles in om de waarheid boven tafel te krijgen. Dex wordt op voorhand al veroordeeld voordat het onderzoek is opgestart. Er wordt glashard gelogen en objectief gehandeld wordt er ook niet. Anna heeft er een zware dobber aan om haar gezin en zichzelf op de been te houden.

Mijn mening
Zoals aangegeven heeft Esther in ‘Geen kind meer’ de gebeurtenissen hun als gezin is overkomen beschreven. Zelf ben ik erg geschrokken wat Dex, Anna en haar gezin allemaal mee heeft moeten maken. Hoe intimiderend, arrogant en met veel machtsvertoon de recherche heeft gehandeld. Dex, Anna en haar gezin hebben een rollercoaster aan emoties meegemaakt. Esther Boek heeft die emoties zoals het onrecht, het ongeloof, het verdriet en de boosheid op zo’n wijze zijn beschreven dat die mij het niet onberoerd laten. Ze komen op sommige momenten dan ook knetterhard binnen. En wat ben ik boos wanneer de waarheid uiteindelijk boven tafel komt!

‘De perfecte moeder’ => 2019 => Uitgeverij Hamley Books
Twee vrouwen, Nelleke en Helena, zijn vrouwen die beide op hun eigen manier aan hun verstikkende verleden proberen te ontsnappen. Nelleke wil vluchten uit het armoedig bestaan en rijkeluiszoon Jacob lijkt een perfecte man om te manipuleren in een huwelijk, maar maakt geld alles goed? Helena groeit op, althans zo lijkt het, in een perfect gezin. Wanneer haar moeder plots overlijdt tot Helena’s zorgvuldig gecreëerde wereld volledig in. De verstrekkende gevolgen van haar moeders door blijven haar voor de rest van haar leven achtervolgen. Hoe ontloop je het systeem waarin je opgroeide, als dat je nooit meer loslaat.

Mijn mening
Ook in dit verhaal weet Esther heftige emoties op een prachtige en realistische wijze te omschrijven. De verhalen van Helena en Nelleke zijn met elkaar verweven en wat ze meemaken raakt me diep. Esther heeft het talent om de emoties met zo’n precisie te omschrijven dat ik ontzettend meeleef en in gedachten bepaalde scenes voor me zie. Die situaties lijken zo waarheidsgetrouw dat ik echt even moet slikken of dat ik moet oppassen dat ik het boek niet van boosheid dicht klap! Esther schuwt het namelijk ook in ‘De perfecte moeder’ niet om op een realistische manier moeilijke onderwerpen zoals alcoholisme, kindermishandeling en kindermisbruik in haar verhaallijnen te verweven. Goed dat Esther aandacht voor deze maatschappelijke onderwerpen vraagt in ‘De perfecte moeder’.

Het leven dat ik kende => 2019 => Uitgeverij Hamley Books
Roelf is alles waar hij van hield verloren. Wanneer Sophie in zijn leven verschijnt lijkt het geluk hem weer toe te lachen. Tot die nacht waarop hun huis tot op de grond afbrandt. Alle onvervangbare herinneren zijn weg! Wanneer de politie hem na enkele maanden arresteert voor de brand is het drama compleet.Is Roelf wel schuldig of heeft justitie de verkeerde te pakken. Voor Roelf blijkt: Wanneer je speelt met vuur, ben je nergens meer veilig.

Mijn mening
Jeetje, weer een verhaal dat behoorlijk binnenkomt en op waarheid is gebaseerd! Ik heb respect en bewondering voor Roelf en Sophie dat ze hun verhaal aan Esther hebben verteld. Ik vind het knap hoe Esther dit bijzondere en dramatische verhaal zo gedetailleerd en vol emoties heeft weergegeven. De pijn, verdriet en zorgen zijn voelbaar en hierdoor leef ik weer helemaal mee. De reacties die de personages in sommige situaties geven zijn soms echt begrijpelijk en verklaarbaar, het roept alleen wel vragen op. Want is er met vuur gespeeld en met er op de blaren gezeten worden? Is er niet nagedacht over de gevolgen? Die antwoorden verklap ik hier natuurlijk niet. Die kun je lezen in de psychologisch roman ‘Het leven dat je kende’.

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen schrijft Esther Boek verhalen waarin ze moeilijke en op waarheid berustte en actuele maatschappelijke onderwerpen niet schuwt. Haar personages zijn goed uitgediept en weet ze hoe ze elke emotie moet omschrijven zodat deze de lezer raakt!