De Week van Interview Onder de aandacht

De week van Jaap Jonker, het interview

De week van…….Jaap Jonker

Op 8 februari 2024 is het tweede deel Åland Wraak van Jaap Jonker verschenen. Al eerder mocht ik Doelwit Åland, het eerste deel van een trilogie lezen. Het is een internationaal en politiek beladen verhaal dat spannend en boeiend is. Luchtigheid heeft de auteur aangebracht door wat geflirt toe te voegen. Åland Wraak heb ik nu gelezen en kijk halsreikend uit naar het laatste deel van de trilogie. Het wordt de hoogste tijd om nader kennis te maken met deze Scandinavische / Nederlandsche auteur.

Jaap wil je voor de lezers in het kort iets over jezelf vertellen?
Ik ben bijna 68 jaar en sinds mei 2022 met pensioen na een werkzaam leven van 46 jaar. Eerst een paar jaar als stuurman bij de koopvaardij, daarna bijna tien jaar als officier bij de Koninklijke Marine en de laatste 33 jaar bij Thales Nederland, een groot internationaal defensie/security bedrijf in Hengelo waar ik een aantal internationale marketing & sales functies had.
Het (hobby) schrijven is eigenlijk pas in januari 2019 begonnen, met de aanzet van mijn debuutthriller Doelwit Åland. Nu is dus er inmiddels een opvolger, Åland wraak, en een Zweedse vertaling van Doelwit Åland.
Ook schrijf ik korte spannende verhalen voor wedstrijden, zoals voorheen de Zilveren Strop, nu Goeken Prijs. Verder ben ik hobbymuzikant (zanger/gitarist), lees ik heel veel, kook graag, pruts regelmatig in huis, bos en tuin en ben geregeld met vrouw en hond op reis.

Åland is een land waar jullie vaak naar toe gaan of eigenlijk gingen. Want sinds eind september 2023 hebben jullie Nederland achtergelaten en wonen jullie samen met jullie viervoeter in Mariehamn. Is het altijd al een wens geweest om zodra je met pensioen zou zijn om te gaan emigreren naar Mariehamn in Åland?

Nee, dat idee kwam tijdens de zomer van 2022 op. We hadden al heel lang een huis op Åland, ophet platteland, waar we elke vakantie doorbrachten. We zagen het echter niet zitten om na onze pensionering door te gaan met het heen-en-weer rijden tussen Hengelo en Åland en hebben toen besloten om ons huis in Hengelo te verkopen en er een appartement op Åland bij te zoeken. Dat is allemaal gelukt en eind september zijn we geëmigreerd.

Ben je al gewend aan het Finse klimaat? En mis je ook typisch Nederlandse dingen?
Ik kom al bijna dertig jaar op Åland, dus het wennen viel wel mee. Bovendien heeft Åland niet het echt koude klimaat van Noord-Scandinavië. Zomers is het vaak aangenaam en zonnig. Typisch Nederlandse dingen, wat dan ook moge zijn, heb ik nog niet gemist.

Heb je in jullie nieuwe huis al een schrijfmuurtje gecreëerd zoals die je in Hengelo had?
In ons appartement in Mariehamn heb ik daar niet echt een plek voor. Dus het zijn weer post-its op het bureau met steekwoorden, korte zinnen etc.

In je thrillers zijn er situaties beschreven die plaats vinden op landingsschepen. Heb je hiervoor je ervaring als operationeel officier bij de Koninklijke Marine kunnen gebruiken? Of was het nodig om je kennis op te frissen. Is het een bewuste keuze geweest om je werkervaring als input te gebruiken? Zo ja waarom heb je hiervoor gekozen?
Die landingsschepen waren er alleen in het eerste deel, die komen niet meer terug. In deel 2 komen wel een aantal scènes voor op grote veerboten die dagelijks tussen Finland en Zweden op en neer varen, met een tussenstop op Åland.
Voor de maritieme scenes in deel 1 kon ik deels putten uit mijn operationele ervaring, hoewel al weer lang geleden. Een aantal zaken moest ik echt wel verder uitzoeken, dus heb ik veel research gedaan. Ook dat is een leuk aspect van het schrijfwerk. Het hele Doelwit Åland verhaal had ik echter niet kunnen schrijven zonder mijn achtergrond als militair en in de defensie-industrie. En ook niet zonder mijn betrokkenheid bij Åland.

De inspiratie voor het schrijven van Doelwit Åland heb je onder andere gehaald uit de orkaan die in 2019 een grote stroomstoring veroorzaakte. Is er een gebeurtenis geweest waardoor de inspiratie opborrelde voor het schrijven van het tweede deel Åland Wraak?
Nee, niet op de manier zoals bij Doelwit Åland. Daar had ik een echte ‘trigger’. Ik heb toen wel bewust een epiloog met cliffhanger geschreven nadat ik besloten had om een poging te wagen om het boek uit te geven/uit te laten uitgeven. Ook had ik toen al een heel vaag idee over een vervolg. Dat vervolg had dus geen echte trigger meer nodig.

De personages die in je thrillers voorkomen heb je die gebaseerd op mensen in je omgeving? Heb je ook van jezelf veel in een personage gestopt? Vond je dit makkelijk of lastig om te doen? En wat vond je makkelijk of moeilijk?
Als debuterend schrijver leek het mij het gemakkelijkst om voor een paar hoofdpersonen dicht bij mijzelf en mijn directe omgeving te bleven. Hoofdpersoon Jacob heeft wel een paar van mijn uiterlijke kenmerken en karaktertrekken en zit ook in dezelfde leeftijdscategorie. Jacobs vrouw Kerstin lijkt op mijn echtgenote en hond Bamse is onze hond Buster. Eeva Loitonen is gemodelleerd naar een goede kennis op Åland. Voor de overige karakters in Åland wraak heb ik eerst wel korte kenmerken op papier gezet en daarna heel veel foto’s op Internet bekeken hoe ze er uit zouden kunnen zien.

De eerste twee delen van de trilogie zijn gereed. Ben je inmiddels al begonnen met schrijven aan het laatste deel?
Jawel, ik heb een concept voor een derde deel. Het speelt een paar jaar later, met deels dezelfde hoofdpersonen en weer grotendeels op Åland. Meer ga ik nu nog niet verklappen. Planning is om dit ergens in 2025 gereed te hebben.

Doelwit Åland is onlangs in het Zweeds uitgebracht, staat dit ook voor je tweede thriller Åland Wraak in de planning?
Ja, daar ben ik nu mee bezig. Uppdrag Åland is afgelopen zomer door een kleine Zweedstalige uitgeverij in Finland uitgegeven en is vooral op Åland vrij goed verkocht. De uitgeverij wil ook graag het vervolg publiceren (eind 2024/begin 2025) dus heb ik een begin gemaakt met de vertaling naar het Zweeds. Het vertaalprogramma DeepL geeft een heel goede basis. Daarna wordt het door een paar native speakers , inclusief mijn echtgenote, gecorrigeerd en opgewerkt qua spraak/taalgebruik voordat e uitgeverij een laatste correctieronde laat doen.

Samen met je zoon een boek schrijven is eens een idee geweest, is dit nog steeds een idee?
Nee, dat was ooit, lang geleden, meer een grapje dan echt serieus. Het heeft echter wel mijn karakter Jacob Noordland opgeleverd en de aanzet voor een eerste kort spannend verhaal voor een wedstrijd van Godijn Publishing een aantal jaren geleden.

Korte verhalen en thrillernovelle’s schrijf je ook. Heb je ook ambities om bijvoorbeeld een avontuurlijke roman (of een ander genre) te schrijven?
Nog niet. De thrillernovelles zijn leuke oefeningen tussendoor. Misschien komt er van mij nog een keer een thrillernovelle bij LetterRijn. Als ik nog een keer iets anders zou willen schrijven dan zou dat mogelijk een historisch getinte roman zijn. En dan niet de middeleeuwen of zo, maar meer iets rondom recentere geschiedenis. Maar nu nog even niet …

Het kan zijn dat je dit liever privé houdt maar wil je ook iets vertellen waar jij je allemaal mee bezig houdt sinds je met pensioen bent?
Dat heb ik al een beetje verteld in de eerste vraag. Eigenlijk dus een beetje van alles. Schrijven en alles wat daarom heen hangt, dus ook de research en het vertalen etc., is een uit de hand gelopen hobby die vrij veel tijd neemt.
Regelmatig reizen met vrouw en de hond op de achterbank, veel lezen, musiceren en buiten knutselen in bos en tuin houdt me ook lekker bezig. Op het moment dat ik dit schrijf, zijn we voor het eerst sinds onze verhuizing weer eens in Nederland voor bezoek aan kinderen/kleinkinderen, familieleden en vrienden.

Welke vraag ben ik vergeten te stellen?
Vraag; hoeveel sterren denk je dat je krijgt in de Vrij Nederland Detective & Thriller Gids van 2024 voor Åland wraak?

En wat is daar het antwoord op?
Vorig jaar had ik met Doelwit Åland twee sterren. Dat was ook wat ik stiekem had gehoopt. Soms staan er boeken in de VN Detective & Thriller Gids die het presteren om nul sterren te krijgen … Mijn hoop is dat ik dat niveau overstijg en toch minstens weer twee sterren krijg.

Jaap, ik wil je graag bedanken voor het interview en de tijd die je hebt vrijgemaakt voor Boek2Musch!