De Week van Recensie Thriller

Åland Wraak van Jaap Jonker, uitgegeven door uitgeverij LetterRijn


Cover
De achtergrond van de cover is wat schemerig. Op de voorgrond loopt een man over een pad naast een weiland lijkt het wel. Het gezicht van de man is niet zichtbaar. De titel en de naam van de auteur zijn in het rood. Ik vind de cover in zijn geheel best mysterieus…

Het verhaal
Mikhail Kuznetsov, officier bij de Russische veiligheidsdienst FSB is nog steeds verbolgen over het feit dat onder zijn leiding ‘Operatie Duisternis’ mislukt is. Dat hij hierdoor degradeert is naar een lagere rang heeft zijn humeur er niet beter op gemaakt. Nee, hij is er stikchagrijnig om en hij zint op wraak! Stiekem gebruikt hij alles wat in zijn vermogen ligt om daar waar hij invloed op uit kan oefenen om de betrokken die zijn ‘Operatie Duisternis’ verpest hebben te laten boeten.

Dan wordt in het voorjaar van 2019 Åland opgeschrikt door een aantal plofkraken en een overval op een geldtransport. Politie-inspecteur Eeva Loitonen en haar kleine rechercheteam hebben hun handen er vol aan om uit te zoeken wie er achter zitten. Wanneer er dan betrokkenen verdwijnen die zich tijdens de Russische actie hebben ingezet vindt Eeva het noodzakelijk om haar Nederlandse collega Jacob Noordland te informeren. Wanneer Eeva dan ook nog verdwijnt begint haar team zich grote zorgen te maken. Het team begint samen met Jacob Noordland, die zich wel degelijk beseft dat zijn leven ook in gevaar kan zijn, met de zoektocht naar Eeva en de andere vermisten.

Mijn mening
Net zoals ‘Doelwit Åland’ heeft Jaap Jonker ook dit tweede deel in de Jacob Noordlandserie weer beeldend en gedetailleerd geschreven. Waar ik in het begin van het eerste deel even moest wennen aan alle Russische namen en plaatsen, pakt ‘Åland Wraak’ me gelijk vanaf het begin in. Het is direct spannend en dan is het verhaal nog maar net begonnen……

‘Åland Wraak’ gaat verder waar deel een is gestopt. Veel van de personages uit ‘Doelwit Åland’ komen terug in deel twee. De auteur heeft ‘Åland Wraak’ zo geschreven dat de thriller als een stand alone kan worden gelezen. Het is niet noodzakelijk om het eerste deel te lezen maar wanneer je net zoals ik iemand bent die alle ins en outs van een verhaal wil weten dan zou ik zeker ‘Doelwit Åland’ ook lezen.

Wraak is het enige wat Mikhail zijn personage in zijn hoofd heeft. Zijn enorme frustratie wegens het mislukken van Operatie Duisternis voedt hem hierin. Hij laat zich daar volledig door leiden en denkt nergens anders aan. Door zijn werk heeft hij in de afgelopen jaren een netwerk opgebouwd waar hij nu een beroep op kan doen. Mikhail houdt van macht, manipuleren en invloed uitoefenen. Hoe ver hij daar in gaat. Ik krijg er pukkeltjes van in mijn nek.

Eeva haar personage heeft het vanaf het begin niet makkelijk.
Ze worstelt met aantal vragen in haar leven. Door die worsteling heeft Eeva er een ander probleem bijgekregen. Welk probleem dit is ga ik niet vertellen maar de auteur heeft Eeva hierdoor menselijker gemaakt. Een politie-inspecteur is ook maar een mens van vlees en bloed en kan het ook moeilijk hebben, zo dus ook Eeva. Nadat Eeva is ontvoerd beseft zij zich dat de dood op de loer ligt…..Hierdoor gaat de knop bij Eeva om en komt haar vechtersmentaliteit naar boven. Ik vind die ontwikkeling mooi om te lezen.

‘Åland Wraak’ is een boeiende thriller vol met acties. Die acties zijn gedetailleerd uitgewerkt en geen een daarvan vind ik teveel. Jaap Jonker weet me met verschillende situaties te verrassen. Hij verstaat de kunst om de spanning in zijn verhaal ‘Åland Wraak’ hoog te houden. Het zorgt ervoor dat mijn aandacht geen enkel moment verslapt en ik het spannende verhaal vlot uitlees. Net zoals Doelwit Åland vind ik dat deze gruwelijk spannende thriller het absoluut waard is om verfilmd te worden.

‘Åland Wraak’ krijgt van mij 4,5 sterren.