Recensie Roman

Kulti van Mariana Zapata, uitgegeven door April Books

Cover
Een groen grasmat en een voetbal kunnen natuurlijk niet ontbreken op de cover van een boek waar voetbal het belangrijkste onderwerp is. Ik vind het een hele kleurrijke cover dat helemaal bij deze slow burn sport romance past.

Het verhaal
Sal weet niet wat haar overkomt wanneer ze hoort dat haar jeugdidool Reiner Kulti hun damesteam in het nieuwe voetbalseizoen gaat coachen. Ze kan het eigenlijk niet geloven dat hij helemaal naar Texas komt. Sal had tot in haar late tienerjaren van deze internationale voetbal-icoon posters boven haar bed hangen. Ze heeft naar hem zelfs liefdevolle fanmails gestuurd.

Sal merkt al gauw dat ze er eigenlijk helemaal niet zo blij is met de nieuwe coach. De samenwerking verloopt dan ook alles behalve soepel. Reiner zegt alleen het hoog nodige. Hij komt over als een botte norse hork. Sal probeert er zo goed mogelijk mee om te gaan want ze wil maar een ding van de Duitse Reiner: Leren hoe ze nog een betere voetballer wordt. Ze heeft hier alles voor over maar pikt het niet wanneer Reiner haar onredelijk en onwaardig behandeld.

Mijn mening
Dit is mijn tweede slow burn romance dat ik lees van auteur Mariana Zapata. En net zoals van ‘Alle wegen leiden naar Rhodes’ heb ik van dit boek genoten. Wat ben ik als lezer blij dat Mariana Zapata met ‘Kulti’ is doorgebroken! Heerlijk vind ik het om de slow burn romance van haar te mogen lezen en te recenseren.

Zoals bekend was Kulti Sal haar jeugdidool. Wanneer ze met hem in contact komt en intensief met hem moet samenwerken vindt ze het lastig om bij de les te blijven. Sal dwaalt in gedachten meer dan eens af en moet zich dan echt herpakken. Kulti eist dat Sal zich meer dan 150% inzet en dat is niet altijd even makkelijk. Kulti en Sal komen samen in leuke en minder leuke situaties terecht waarin Sal de stugge en lastige Kulti van repliek durft te dienen. Ik hou ervan wanneer een sterke vrouw van zich af durft te bijten.

En dan speelt ook nog de aantrekkingskracht tussen hun tweeën, daar kun je als lezer echt niet omheen. Beide personages ontwikkelen zich op een fijne wijze en ik merk ondanks, hun verschillende karakters, dat ze zich naar elkaar openstellen. 


Mariana Zapata heeft de voetbalsport, waar ik heel af en toe naar kijk, in ‘Kulti’ een belangrijke rol gegeven. De boeiende wijze waarop de auteur het verhaal van begin tot het einde in haar vlotte schrijfstijl heeft geschreven, heeft mij op geen enkel moment verveelt.
De bewustwording over het leven, het openstaan voor de liefde en wat er allemaal hoort heeft de auteur op een kunstige wijze in dit verhaal verweven. 
 Ik vind ‘Kulti’ echt een aanrader.

‘Kulti’ krijgt van mij 4,5 sterren.