De Week van Recensie Thriller

Slaap maar zacht van Linda Jansma, uitgegeven door De Crime Compagnie

Cover

Veel mensen lopen misschien een stap harder wanneer ze een injectiespuit op een cover zien. Mij maakt het alleen maar nieuwsgierig. Zeker wanneer het ook nog een thriller betreft. Op de cover van ‘Slaap maar zacht’ lees ik de quote ‘Als je wakker wordt, begint je nachtmerrie.’ Nou de hele dag blijft die in mijn hoofd hangen. Ik wil dan ook maar een ding en dat is ontdekken wat die quote en injectiespuit met elkaar te maken hebben.  Het verhaal

Sinds een paar weken ligt op de IC waar Maud werkt een man in coma waarvan geen identiteit van bekend is. Maud geeft hem de naam Tom en haar collega’s nemen dit over. De politie is ingeschakeld om uit te zoeken wie de onbekende man is die blijkbaar door niemand wordt gemist. Via een oproep op tv bij Opsporing verzocht doet men een laatste poging om te achterhalen wie de onbekende man is. Dit levert onverwachts een reactie op van een oude dame maar voordat de recherche haar kan verhoren overlijdt de vrouw…. Mijn mening

In ‘Slaap maar zacht’ maak ik kennis met veel personages die Linda Jansma voor dit verhaal heeft bedacht. Een aantal personages heeft een eigen verhaallijn en zijn daar dus het hoofdpersonage. Maar ze komen ook als hoofd- of bijpersonage in de andere verhaallijnen voor. In het begin is het dan ook even schakelen waardoor ik meer tijd nodig heb om lekker in het verhaal te komen.
 
Maud, Finn, Richard en Caristiena zijn de personages met een eigen verhaallijn.


Maud is een gescheiden vrouw met twee pubers Finn en Tara. Ze is een ervaren IC verpleegkundige met veel ervaring, een leidt een rustig leventje tot het moment dat er bij Maud op het werk onverklaarbare dingen gebeuren. 

Finn, Maud’s zoon, komt door een stomme actie in de problemen en denkt dat hij mans genoeg is om het zelf op te lossen. Het laatste wat hij wil is zijn moeder lastig vallen.

Richard is de rechercheur waarmee het ziekenhuis contact heeft over de onbekende man. Het valt op dat Richard over de zaak ‘Tom’ alleen contact zoekt met Maud. Zou hij haar leuk vinden of speelt er iets anders?


Caristiena is een Nederlands-Italiaanse vrouw die als invalkracht op de afdeling van Maud komt werken. Ze wint al snel het vertrouwen van Maud. Wanneer haar broer Mattia ineens op de afdeling staat, wil Caristiena onderzoeken waarom hij naar Nederland is gekomen.Linda Jansma weet de verschillende verhaallijnen op een slimme en vloeiende wijze in elkaar over te laten lopen. Door het onverwachte en toch ook gruwelijk einde ben ik zo op mijn boek gefocust dat ik totaal niet meer verneem wat er om mij heen gebeurd. In gedachten ben ik zelf aanwezig waar het allemaal plaatsvindt. Ik schrik dan ook wanneer de kat bij mij op schoot springt en mij weer terug brengt in de waan van de dag. Poeh en dan het einde, gruwelijk! Ik moet dit dan ook wel even laten bezinken…..‘Slaap maar zacht’ krijgt van mij 4 sterren.