Recensie Thriller

Argylle van Elly Conway, uitgegeven door A.W. Bruna uitgevers

Cover
De prachtige zwarte – gele cover is deels in reliëf uitgevoerd. Daardoor heeft deze cover een hoog aaigehalte. Ondanks de duistere afbeelding en het bloed. Op de cover staat dat het de geweldigste spionagereeks sinds die van Ian Fleming…. Nou dat belooft wat!

Het verhaal
In de gouden driehoek in Noord-Thailand verslijt Argylle zijn dagen zonder doel. Als tiener heeft hij zijn ouders onder verdachte omstandigheden verloren. Argylle heeft er voor gekozen om afzonderlijk te leven. Hij besluit op zijn motor een ritje te maken. Onderweg hoort hij in de verte een vliegtuig en dan vanuit het niets klinkt er een knal….. De motor sputtert van het CIA- vliegtuigje en Argylle komt gelijk in actie.
Wanneer Frances Coffey, meesterspion bij de CIA, hoort van Argylle zijn actie, is haar interesse in hem gewekt. Ze weet dat hij met zijn duister verleden worstelt. Ze weet ook dat hij door dat verleden juist de kwaliteiten heeft die het team nodig heeft.
De Russische oligarch Federov wil zijn land in volle glorie te herstellen en het maakt hem niet uit wanneer hij daarmee de rest van de wereld tot de rand van de afgrond brengt.

Mijn mening
Helemaal blij verrast ben ik toen ik van A.W. Bruna uitgevers een pakketje ontvang. Er blijkt een recensie-exemplaar van het spionageverhaal Argylle van Elly Conway in te zitten. Na het lezen van de achterkant blijft de prikkelende quote ‘The greater the spy, the bigger the lie’ in mijn hoofd zingen…..Ik moet alleen even geduld hebben voordat ik in deze thriller kan beginnen.

Het boek ‘Argylle’ heeft een aantal verhaallijnen die Ella Conway op een kunstige en spannende wijze met elkaar heeft weten te verbinden. Door die verschillende verhaallijnen ontbreekt het niet aan personages in ‘Argylle’. Richting het einde van het verhaal heb ik wel even zoiets van ben ik die naam al eerder tegengekomen? Tijd om daarbij stil te staan heb ik niet want ik zat volop in een van de acties die dit gruwelijk spannende verhaal rijk is.

Ik vind dat het personage van Aubrey Argylle door Elly Conway heel goed is uitgewerkt. Hij worstelt nog altijd met het verleden van zijn ouders, hun verdachte overlijden en het gemis…. Het vertrouwen in anderen is bij hem daardoor ver te zoeken. Tussen alle heftige acties die Argylle meemaakt met het team weet de auteur die kwetsbare kant van Argylle te verwerken. Zijn personage kruipt dan ook bij mij onder mijn huid.

De Rus Federov is een man die ik nooit en te nimmer tegen wil komen, wat een kille angst aanjagende man. Hoe kleinerend hij zijn vrouw omgaat, ik kreeg er gewoon kippenvel van.

En het personage van Frances Coffey benijd ik niet. Wat een klus en rol heeft Elly Conway voor haar bedacht. De auteur weet dit zo te beschrijven dat ik met deze vrouw meeleef en ik heb respect voor de onmogelijke keuzes die ze moet maken.

‘Argylle’ had van mij in de sommige situaties minder gedetailleerd geschreven mogen worden. Voor mij zou het verhaal dan vlotter leesbaar zou zijn geweest.

De ontknoping van ‘Argylle’ is er eentje met een ‘big bang’. In een spionageverhaal vol acties waarbij de Russen en de CIA betrokken zijn, is dat niet vreemd natuurlijk maar het is wel een hele onverwachte.

‘Argylle’ van Elly Conway krijgt van mij 4 sterren.