Blogtour Fantasy Young adult

Lang leve de keizer van Britt Zwijnenberg, uitgegeven door Dutch Venture Publishing

Cover
De cover van het boek ‘Lang leve de keizer’ van Britt Zwijnenberg dat ik van de Dutch Venture Publishing heb mogen ontvangen is een wit/grijze varianten gouden vlinder. Nu vind ik deze erg mooi maar ik weet dat er ook een zwarte Limited Edition is uitgekomen en die is ook echt prachtig! Wanneer je de keuze hebt zou ik het wel weten 🙂

Het verhaal
In Xaphan heersten jarenlang magiërs die zich vreselijk gedroegen. Ze bedreigden en bestalen de inwoners van Xaphan. Totdat er een man kwam die dit veranderde, hij was zo moedig om af te rekenen met de dreiging van de magie. Hij wist welvaart te brengen. Magiërs zijn daarom verboden in Xaphan, de keizer wil alleen maar voorspoed en vrede in het land. Magiërs worden daarom opgespoord en naar een heropvoedingskamp gestuurd.

Usiu ziet dat er een klasgenoot door keizerlijke soldaten uit de klas wordt gehaald en weggevoerd. Hij blijkt over magie te beschikken. Usiu is zestien en hoopt dat zij niet de vloek van magie krijgt. Aangezien Usui een zacht en lief karakter heeft verwacht haar familie dit niet. Totdat Usiu wordt overvallen door enorme kou en erachter komt dat ze de vloek van magie heeft. Plichtsgetrouw als ze op haar jonge leeftijd al is gaat ze zich melden bij de rechtbank om naar heropvoedingskamp te worden gebracht. Usiu komt terecht in een duistere situatie waarvan ze hoopt te kunnen ontsnappen….

Mijn mening
‘Lang leve de keizer’ van Britt Zwijnenberg vind ik een heftig en boeiend fantasyverhaal waar magie het belangrijkste onderwerp is. De auteur neemt de lezer mee in de ontdekkingsreis van Usiu en haar magie. Ondanks de mensonterende situaties die Usiu ziet en zelf ook meemaakt in het heropvoedingskamp blijft ze iemand die anderen graag helpt. Ze doet dit zo onopvallend mogelijk want klappen van de rotzweep heeft Usiu al een keer gevoeld en ze wil voorkomen dat ze die weer krijgt. Gelukkig zijn er een paar andere ‘magiërs’ in het heropvoedingskamp die ondanks alle gruwelijke dingen die daar gebeuren toch stiekem wat contact met elkaar krijgen.

De leiding van het heropvoedingskamp zorgen ervoor dat de sfeer van de angst overheerst. Ondanks dat blijven er een aantal magiërs hoop houden en Usiu is daar zeker een van.

De ontwikkeling die de auteur Usiu in ‘Lang leve de keizer’ laat doormaken is geen gemakkelijke maar ze slaat zich er goed doorheen. Ik kan dat waarderen. Zowel aan Usiu als aan de andere personages zijn karaktereigenschappen meegegeven die ze goed heeft uitgewerkt. Britt Zwijnenberg heeft naast de overheersende angst, een beetje hoop en veel verdriet toch de ontdekking van liefde kunnen toevoegen aan dit verhaal. Ik vind dit erg waardevol.

‘Lang leve de keizer’ is een boek dat ikzelf, door de heftige gebeurtenissen, zou aanraden aan jongeren die wel tegen een stootje moeten kunnen.

‘Lang leve de keizer’ krijgt van mij 4 sterren.