Jeugdboek Recensie

Het magische pad van Mel Hartman, uitgegeven door Hamley Books

Cover
De laatste tijd krijg ik prachtige boeken in handen en daar is de hardcover van ‘Het magische pad’ van Mel Hartman er eentje van! Er staat een bijzonder gevormd huis op waarvan de ramen verlicht zijn. Hierdoor zie ik dat het huis veel kamers heeft. Op de voorgrond staat een jonge vrouw die door haar rode haar erg opvalt op de prachtige donkerblauwe en zwarte gekleurde cover.

Het verhaal
In het bijzondere huis woont het meisje Abigail en haar pratende hond Guapa. Ze helpt graag de kinderen die bij het huis aankloppen. Abigail kletst gezellig met de kinderen en komt er zo achter wat er aan de hand is. Ze gaat dan op zoek in een van de vele rommelige kamers die het huis heeft naar een voorwerp. En ze vindt altijd het juiste voorwerp die het kind kan helpen bij zijn / haar bekommernissen. En wanneer alle kinderen zijn geholpen brengt het huis haar naar andere plaats waar ze kinderen kan helpen.

Maar op een dag ziet ze een vreemd uitziende man op het pad richting het huis lopen. Dit vindt Abigail raar want zover ze het weet kunnen alleen kinderen het bijzondere huis zien. Ze wil hoe dan ook de rare man niet in het huis hebben….

Mijn mening
Allereerst wil ik de degene die de prachtige illustraties heeft gemaakt die in ‘Het magische pad’ staan een compliment geven. Ik heb mezelf er op betrapt dat ik vaak vergeet om dit te benoemen. Ik zal proberen om hier beter om te denken want wanneer iemand zulke illustraties kan maken die verdient een compliment.

‘Het magische pad’ vind ik een heel erg leuk verhaal waar zeker een boodschap in verwerkt zit. En eigenlijk wel meer dan een! Dus is het ook een leerzaam boek.

De jonge Abigail en haar hondje Guapa helpen de kinderen die aan de deur van het bijzondere huis kloppen graag. Abigail weet zich eigenlijk helemaal niet te herinneren hoelang ze in het magische huis woont en kinderen helpt. Abigail geeft aan elk kind een magisch voorwerp mee. Het kind mag het bijzondere voorwerp meenemen maar moet wel iets van zichzelf teruggeven. Wanneer het kind geholpen is verlaat deze het huis en is het wachten of een ander kind naar het huis toekomt. Abigail weet dat alleen kinderen het magische huis kunnen zien, althans dat denkt ze.

Dan ziet Abigail de vreemde man, die ze al een keer eerder heeft gezien, op het pad richting het huis lopen! Abigail vraagt het huis om haar snel ergens anders naar toe te brengen…..

De boodschappen die door Mel Hartman in ‘Het magische pad’ verwerkt zijn, spreken mij aan. Ik vind het namelijk niet verkeerd dat kinderen leren dat ze niet alles zomaar krijgen. Er kan ook gevraagd worden om iets terug te geven en dat is in dit verhaal het geval. Maar ook het besef dat kleine dingen heel mooi en waardevol kunnen zijn vind ik ook een prachtige boodschap die in ‘Het magische pad’ is verwerkt. Het zijn de kleine dingen die het doen hé.

Mel Hartman heeft een boeiend en leerzaam jeugdverhaal geschreven en deze leest weer als een tierelier!

‘Het magische pad’ krijgt van mij 4 Sterren.