Recensie Thriller

Vuur van Viviane Gerits, uitgegeven door Phoenix Books

Cover
De titel ‘Vuur’ staat op de voorgrond in witte letters en daar kan ik niet omheen. Voordat ik het weet heb ik het boek dan ook al opgepakt. Op de achtergrond zie ik een rennende vrouw in een bos. Het lijkt erop dat er ergens brand is en dat ze de rook tegemoet rent…. De quote die in het middenstaat luidt: Wanneer ze de kans krijgt, vlucht ze. Maar voor hoelang?

Het verhaal
Wanneer Merel het tankstation in de buurt van Lyon uitloopt ziet ze tot haar schrik haar koffer op de parkeerplaats staan. Patrick is weggereden zonder haar! Merel weet dat hij terug zal komen en dan verwacht dat zij zal smeken of hij haar alstublieft weer mee wil nemen. Maar dit keer blijft Merel niet wachten want ze neemt het aanbod van vrachtwagenchauffeuse Emma aan. Ze reizen samen naar Antwerpen. Eindelijk een kans voor Merel om te ontsnappen aan Patrick.
Merel mag eerst bij Emma en haar broer Joris in huis wonen. Ze gaat samen met hen spulletjes halen uit de woning waar ze tot voor kort woonde. Merel is erg bang dat Patrick haar niet zal laten gaan maar ze verneemt niets van hem. Hij lijkt wel verdwenen…. Heel langzaam begint ze aan haar verworven vrijheid te wennen. Maar voordat ze het weet bevindt Merel zich een storm waarvan niet bekend is welke kant het op gaat. De vraag is ook of ze het wel zal overleven…

Mijn mening
Gelijk met het eerste hoofdstuk van de thriller ‘Vuur’ van Viviane Gerits is de toon gezet. Ook de spanning is gelijk voelbaar. En dat is nog maar het eerste korte hoofdstuk. De korte hoofdstukken in ‘Vuur’ lezen door de fijne schrijfstijl van de auteur erg makkelijk.

Mijn hemel wat gebeurt er ontzettend veel in deze thriller. Wanneer ik in het begin lees wat Patrick Merel aan doet snap ik niet waarom Merel daar niet tegen in opstand komt. Wanneer ik lees wat Merel allemaal in haar leven heeft meegemaakt begrijp ik waarom ze zo reageert. Wat ik absoluut in haar personage bewonder is dat ondanks haar angst en onzekerheid ze wil overleven….

De personage van Patrick heeft een gruwelijk en vreselijk karakter. Of zijn personage gebaseerd is op de realiteit? Ik denk dat dit zomaar zo kunnen. Zijn personage heeft bij mij het bloed onder de nagels weggehaald door zijn ongelofelijk foute gedrag.|

Viviane Gerits heeft in ‘Vuur’ actuele onderwerpen verwerkt. Af en toe vind ik de gebeurtenissen waar ernstige fysieke lichamelijke mishandeling worden beschreven best lastig om te lezen. Ik realiseer me tegelijkertijd dat dit soort situaties de harde realiteit zijn. Vaak genoeg lees ik in de krant of hoor ik op het nieuws items over huiselijk geweld. Ik vind het goed van de auteur dat ze deze onderwerpen in ‘Vuur’ heeft verwerkt. Het doet me weer even beseffen dat er meer gebeurt achter een voordeur dan waar men weet van heeft. Gelukkig heb ik geen vergelijkingsmateriaal maar naar mijn gevoel is de term huiselijk geweld zwak uitgedrukt met wat Merel allemaal moet doorstaan in deze gruwelijk spannende thriller. Zal ze ooit nog weer iemand vertrouwen? ’Vuur’ is in ieder geval niet geschikt voor tere zieltjes.

‘Vuur’ krijgt van mijn 4 Sterren.