Recensie Roman

Totem van Dorien Voskuil, uitgegeven door Uitgeverij Neckar

Cover
Op de mooie gekleurde cover zie ik een kind voorovergebogen staan. Het staat met de voeten in het water en lijkt naar iets te zoeken. Maar waar naar? Vanaf een afstandje kijkt een hond toe, zouden ze elkaar kennen? Het roept al verschillende vragen bij mij op en dit worden er alleen maar meer wanneer ik onder de titel ‘Totem’ van deze debuutroman de betekenis lees.

Het verhaal
Karlijn Zomers is erg verbaasd wanneer ze erfgename blijkt te zijn van de voor haar onbekende kunstenares Rosa Schmitz. De erfenis is op een bijzondere wijze verdeeld door de overledene. Karlijn, die net een nieuwe baan heeft als schooldirecteur en een fijne relatie met Robert heeft, zit met zichzelf in de knoop. Want is dit hoe zij haar leven wil leven? En hoe gaat ze om met de voorwaarden die aan de erfenis zijn gesteld?
Rosa Schmitz kijkt in haar laatste levensfase terug op haar leven. Het gemis van een familie en liefde zorgde ervoor dat ze haar eigen wereldje creëerde, haar emoties kon ze kwijt in haar kunstwerken.
Rosa en Karlijn hebben elkaar nooit ontmoet en toch raken hun levens met elkaar verbonden….

Mijn mening
Wat een prachtig debuut heeft Dorien Voskuil geschreven. Ze weet het leven van Rosa, die voor een groot deel meer uit pijn bestaat dan uit liefde, zo intens te verwoorden dat het verhaal me raakt. Haar pijn voel ik en maakt me verdrietig. Maar ook Karlijn haar emoties in verband met haar te vroeg overleden vader zijn goed voelbaar.

Beide personages zijn goed uitgediept. Zowel Rosa als Karlijn krijgen in ‘Totem’ met dilemma’s te maken die hun leven bepaald. Situaties waar ze niet om hebben gevraagd maar waar ze wel mee zijn geconfronteerd. Eerst is dan ook bewustwording nodig waarom ze met het leven zo worstelen. Dit heeft Dorien Voskuil in de twee verhaallijnen op meelevende wijze beschreven. Daarnaast heeft de auteur naast de familiebanden, onderwerpen zoals zelfontwikkeling, het loslaten en het acceptatie van situaties waar je in het leven geen invloed op hebt op een liefdevolle en realistische wijze verwerkt.

‘Totem’ is een roman dat mij heeft verrast en geraakt. Het zet zeker tot nadenken. Ik hoop van Dorien Voskuil in de toekomst nog veel meer te kunnen lezen.

‘Totem’ krijgt van mij 4 Sterren.