Recensie Roman

Droom naar de toekomst van Rina Stam, uitgegeven door Boeken van Rina

Cover
Ook op deze cover staan de gekleurde blaadjes die op de andere twee delen van deze trilogie staat. ‘Droom naar de toekomst’ heet dit laatste deel van deze driedelige serie. De cover straalt rust en puurheid uit. Deze past helemaal bij de titel. Ik zou haast willen dat ik daar lag….

Het verhaal
Flora woont nog niet zolang in Spanje en is druk in haar nieuwe huis aan het klussen. Ze heeft inmiddels kennis gemaakt met Lodewijk die dichtbij woont. Beiden hebben ze geen behoefte aan een relatie, maar ze treffen elkaar met regelmaat op het strand. Er ontstaat een mooie vriendschap. Flora zag nog niet zolang geleden een beeld voor zich dat ze aan het schilderen was. Ze is dus sinds kort aan het schilderen. Het ene mooie kleurvolle schilderij na het andere schildert ze met veel plezier. Ze heeft het erg naar haar zin in Spanje maar Flora wil graag weer eens reizen. Ze besluit in haar eentje op vakantie te gaan naar Marrakech. Flora treft het niet want ze krijgt daar een ernstig ongeluk en raakt in coma. Wanneer Flora ontwaakt vertelt ze aan haar kinderen over haar bijna doodervaring maar haar kinderen vinden dat ze wartaal uitkraamt.

Liggend in een coma, zwevend tussen leven en dood heeft Flora tijdens de bijna doodervaring zoveel vrede, liefde en rust gevoeld dat ze naar dat gevoel blijft verlangen. Dat is niet het enige want tijdens haar bijna doodervaring heeft ze haar zielsgenoot ontmoet. Maar waar is hij, zal ze hem ooit weer ontmoeten?

Mijn mening
Wat heeft Rina Stam een prachtige trilogie geschreven. Dit laatste deel ‘Droom naar de toekomst’ vind ik het mooiste. Waarom?
Ik vind namelijk dat Flora haar personage in dit laatste deel een enorme groei heeft doorgemaakt. Waarschijnlijk komt dit omdat Flora zichzelf goed heeft leren kennen. Ze is er achter gekomen dat vriendschap ook prachtig kan zijn en dat ze niet perse een relatie hoeft te hebben om gelukkig te zijn.

Rode Draad heet deze trilogie en als rode draad loopt spiritualiteit door alle drie de delen heen. In dit laatste deel komt dit het meeste naar voren, tenminste dat vind ik. Hoe Rina Stam de bijna doodervaring van Flora heeft weten te omschrijven, komt bij mij wel realistisch over en zet mij wel aan het denken. ‘Droom naar de toekomst’ laat me denken dat er toch wel meer is tussen hemel en aarde. En dat toeval niet bestaat…. Maar aangezien ik wel vrij nuchter van aard ben ebt het gevoel ook weer weg.

De auteur heeft fijne schrijfwijze waar ik van geniet. Het verhaal leest vlot weg. Wat ik ook leuk vind is dat Rina de humor niet is vergeten. Ik hou ervan. Rode Draad is een hele mooie trilogie vol spiritualiteit, zelfontdekking, zelfbewustzijn en zelfontwikkeling, humor en liefde.

‘Droom naar de toekomst’ krijgt van mij 4 vette Sterren.