Recensie Thriller

De lijst van Marelle Boersma, uitgegeven door De Crime Compagnie

Cover
‘De lijst’ heeft een in het oogspringende cover die mij gelijk nieuwsgierig maakt. Een uitstekende verzorgde vrouwenhand die reikt naar een deurklink. Daarbij staat de quote ‘Sommige geheimen kunnen het daglicht niet verdragen’….. Nou dat belooft wat!

Het verhaal
Drie mensen op een lijst. Niet zomaar een lijst maar ‘De lijst’. De vraag is dan ook wat de Leidense Erin, de Milanese modeontwerper Max en de uit Orleans afkomstige Charlotte met elkaar te maken hebben?

De schrik is groot wanneer Erin verneemt dat haar moeder is overleden. Vooral omdat haar moeder Erin heeft laten weten dat ze graag met Erin over vroeger wil praten. Wanneer blijkt dat de omstandigheden van het overlijden verdacht zijn, gaat Erin op zoek naar antwoorden…

Charlotte is patissier en maakt schitterende taarten. Ze doet dit zo geweldig dat ze aan een wedstrijd meedoet voor de titel Meilleur Ouvrier de France in patisserie. Faye, haar bazin, is er van overtuigd dat ze die titel gaat winnen maar wanneer Charlotte terug komt van de wedstrijd, wil Faye met Charlotte praten over vroeger….

Max, de modeontwerper die in Milaan naam maakt, wordt door zijn hospita Mimi die ook nog modejournaliste is, aangesproken. Maar Max onderbreekt haar want hij wil over het ontwerp die hij net heeft getekend, met haar praten. Hij zoekt namelijk nog een model die zijn geweldige topontwerp kan showen. Mimi denkt met hem mee over welk model zijn pronkstuk kan gaan showen. Maar de volgende keer wil ze het met Max hebben over de brief die ze heeft ontvangen waarin ze wordt gevraagd of zij meer weet over Max zijn verleden…..

Het verleden speelt bij Erin, Charlotte en Max een rol. Dan blijkt er ‘De lijst’ te zijn die brengt hen ongewild dichterbij elkaar, waarbij ze hun leven niet zeker zijn…..

Mijn mening
Door alle voorpubliciteit voor de nieuwe thriller van Marelle Boersma kon ‘De lijst’ echt niet aan mijn aandacht ontsnappen!
Toen Thrillers & More een oproep deed voor een onlinesessie met Marelle Boersma waar ze meer zou vertellen over ‘De lijst’ heb ik me enthousiast aangemeld. Tijdens deze sessie vertelde Marelle dat haar verhaal gebaseerd is op waargebeurde gebeurtenissen. Tijdens het lezen van ‘De lijst’ heeft die opmerking me bezig gehouden. Want Oh, wat een afgrijselijke, gruwelijke en bijna niet onder woorden te benoemen gebeurtenissen worden er beschreven in de thriller ‘De lijst’. Echt vreselijk gewoon!

‘De lijst’ begint met Erin haar verhaallijn in 2023 maar dit is een heel kort hoofdstukje. Er wordt geschakeld in de tijd en lees ik verder in het jaar 1995 waar Erin haar verhaallijn eigenlijk begint. Erin is de hoofdpersonage die ik eigenlijk het beste leer kennen. In het begin had ik echt het gevoel dat Erin haar leven leidde op zo’n wijze dat ze alles wel goed vond. Met andere woorden ze koos niet voor haarzelf, leefde haar leven gelaten en liet beslissingen aan een ander over. Maar dit was gelukkig mijn eerste indruk. Want door het overlijden van haar moeder en de hele situatie daaromheen, wil ze maar een ding. De waarheid over ‘De lijst’ achterhalen. Want wat houdt ‘De lijst’ in? Dit blijft lang, heel lang onduidelijk….
Door op onderzoek uit te gaan, met gevaar voor eigen leven ontwikkelt haar personage zich hierdoor echt ten goede! In mijn ogen zie ik een hele andere Erin ontstaan, een met lef, moed en doorzettingsvermogen. Angst speelt ook zeker rol maar Erin laat zich door die angst niet kisten en zet door.

‘Er is altijd een opening te vinden, hoe donker het leven ook is. Focus op het licht.’

Naast Erin haar verhaallijn hebben Charlotte en Max ook hun eigen verhaallijn, deze beginnen ook in 1995. Hun personages zijn goed uitgediept. Hoe verder het verhaal zich vordert, hoe meer flashbacks over het verleden naar boven komen borrelen bij de hoofdpersonages. Hoe meer de drie verhaallijnen in elkaar worden verweven, word ik als lezer in een emotionele rollercoaster getrokken. Mijn emoties wisselen zich af van ontzettende boosheid naar intens verdriet. In dit verhaal worden gruwelijke en beestachtige ontdekkingen gedaan waarvan ik weet dat deze gebaseerd zijn op waargebeurde feiten. Het is dan ook niet raar dat de aangrijpende en angstaanjagende thriller ‘De lijst’ mij niet los laat!

Ik vind het knap van Marelle Boersma hoe ze die waargebeurde gebeurtenissen heeft verwerkt in deze heftige thriller ‘De lijst’.
Ondanks de emotionele rollercoaster die ik heb beleefd tijdens het lezen van ‘De lijst’ heeft de auteur een schrijfstijl die vlot leest. Ook het gebruik van de korte hoofdstukken en de afwisseling van de personages spreken mij aan.

Marelle Boersma heeft de inspiratie voor deze thriller te danken aan haar vader. Want hij gaf haar een krantenartikel waarin geschreven stond dat er gruwelijke vondsten waren gedaan in Ierland. Wat een steengoed verhaal heeft ze geschreven.

‘De lijst’ krijgt van mij absoluut 5 Sterren.