Graphic Novel Recensie Young adult

Dwaallicht van Jen Minkman, uitgegeven door Dutch Venture Publishing

Cover
De prachtige cover en de titel ‘Dwaallicht’ laat mij vermoeden dat dit een fantasy verhaal is maar is dat wel zo? Het is de eerste Graphic novel dat ik ga lezen en ben er zeer benieuwd naar.

Het verhaal
Fenna haar oma woont in Tsjechië waar Fenna elke zomer gaat logeren. Tijdens een van die zomers ontmoet Fenna in het bos een geheimzinnig meisje. Ester, zoals het mysterieuze meisje heet, en Fenna raken bevriend. Al snel slaat Fenna haar hart sneller wanneer ze Ester ziet. Maar heeft hun ontluikende liefde wel een kans van slagen aangezien ze in twee verschillende werelden leven?

Dan slaat het noodlot toe en duurt het vijf jaar voordat Fenna terug kan keren naar Tsjechië. Al die jaren heeft Fenna uitgekeken naar het moment dat ze terug kon keren naar het bos. Dan is het moment daar en Fenna vraagt zich af of Ester er nog is en of zij haar nog kan vinden. Ze hoopt toch zo dat Ester haar niet is vergeten….

Mijn mening
De levendige illustraties van Bibi van Leeuwen vind ik heel kunstig en erg mooi. Ik denk dat alle emoties nog sprekender zouden zijn wanneer de Graphic Novel in kleur zou zijn uitgegeven. En hoe knap is het om dit verhaal ‘Dwaallicht’ van Jen Minkman te verwoorden in illustraties, je moet het maar kunnen. Mijn complimenten!

De auteur heeft in ‘Dwaallicht’, dat meer een Young adult is dan een Fantasy verhaal, herkenbare onderwerpen verwerkt. Waarvan vele daarvan, ik denk zelfs wel voor alle, lezers herkenbaar zullen zijn. Want we hebben allemaal wel met het verdriet van overlijden of een scheiding in onze nabije omgeving te maken.

Dat is de reden waarom Ester haar personage een wereld gecreëerd heeft waardoor ze zich gelukkiger voelt en de werkelijke situatie waarin ze leeft beter om kan gaan. Toch is ze loyaal en trouw naar haar vader.

Jen Minkman verwerkt vaak realistische onderwerpen in haar verhalen, zo ook nu. Naast loyaliteit, trouw en verdriet besteedt de auteur ook aandacht aan ontluikende liefde. Hoe mooi is dat!

‘Dwaallicht’ krijgt van mij 3,5 Sterren.