Onder de aandacht Young adult

Het licht in jou en mij van Jacodine van de Velde

Toeval bestaat niet wordt er weleens gezegd…

Want hoe toevallig is het dat op het moment dat ik ga zitten om het item over het nieuwe boek ‘Het licht in jou en mij’ van Jacodine van de Velde te gaan schrijven, via Social Media er een filmpje van Jacodine langs komt. In dit filmpje vertelt ze dat het drie jaar geleden is dat haar debuut ‘Wat je zegt zie je zelf’, een Young Adult het levenslicht zag. Inmiddels zijn we drie jaar verder en zijn er al zeven boeken van deze auteur verschenen! Vier Young Adult en drie Feelgoods (over die laatste drie kom ik later dit jaar terug). Hoogste tijd om eens kennis te maken met Jacodine van de Velde!

Wie is Jacodine?
Oudewater is de geboorteplaats van deze auteur, die in 1974 dus in het Utrechtse ter wereld kwam. Op haar vierde verhuisde het gezin naar Zoutelande waar Jacodine haar jeugd heeft doorgebracht. Voor haar studie en werk heeft ze op verschillende plekken gewoond maar tegenwoordig woont ze samen met haar man en twee zonen in Westkapelle. Ze wonen zo dichtbij de zee dat Jacodine, ook bij regenachtig weer, een duik in het zoute water neemt. Vele jaren heeft Jacodine als orthopedagoog en cognitief gedragstherapeut gewerkt totdat zij in 2021 besloot een eigen praktijk te beginnen. Haar werk heeft Jacodine geïnspireerd voor de onderwerpen die ze heeft verwerkt in haar inmiddels vier verschenen Young Adult boeken. Haar inspiratie is nog niet op want in het filmpje dat ik vandaag zag vertelt Jacodine dat ‘Blijf bij me in het donker’ een vervolg op ‘Het Licht in jou en mij’ verschijnt in de zomer van 2024.

‘Het licht in jou en mij’
Cover
Op de prachtige witte hardcover zie ik twee vage silhouetten van jonge vrouwen. De ene zit wat in elkaar gedoken en de andere staat erbij. Het lijkt alsof ze verbonden zijn door het licht dat in vage zachte gekleurde lijnen is aangebracht.

Het verhaal
Het eindexamenjaar is voor de klasgenoten Anne-Fleur en Elin aangebroken en dat is ook het enige wat ze tot nu toe met elkaar gemeen hebben. Anne-Fleur komt uit een rijk gezin en is nogal populair op school. Ze mag ook graag flaneren door de gangen van school met haar ‘clan’ achter zich aan. Elin daarentegen kiest er voor alleen te zijn. Bij haar thuis is het vaak een drukte van jewelste en toch ook wel een beetje een chaos. Buiten dat heeft Elin een chronische ziekte die haar belemmert in haar doen en laten. Anne-Fleur vindt Elin dan ook maar een triest geval. Maar dan krijgt Anne-Fleur vervelende klachten en is haar onbezorgde leventje voorbij. Steeds weer en zeker ongewild komen de twee meiden elkaar tegen, wat voor het nodige gedoe en problemen zorgt. Zou het hun ook nog iets anders brengen?

Mijn mening
De chronische ziekten die in deze nieuwe Young adult ‘Het licht in jou en mij’ door Jacodine uitgebreid en gedetailleerd aan de orde komen zijn mij niet vreemd. In mijn omgeving ken ik mensen met deze chronische ziekten maar ik wist niet dat deze zo heftig konden zijn. Naast dat ik het een indrukwekkend verhaal vind, is het ook een leerzaam boek!

Duidelijk is al wel dat Anne-Fleur en Elin nogal van elkaar verschillen totdat het noodlot Anne-Fleur treft. Elin die al veel langer last heeft van een chronische ziekte weet dat ze goed voor zichzelf moet zorgen. Ze weet ook wat voor vreselijke consequenties dit kan hebben wanneer ze dit niet doet. Zal ze daarom een helpende hand uitsteken naar Anne-Fleur wanneer ze ziet dat het niet goed met haar gaat? En Anne-Fleur, wat doet zij? Blijft ze de hooghartige bitch of verandert ze door haar ziekte?

De auteur heeft niet alleen in ‘Het licht in jou en mij’ beschreven wat een chronische ziekte met Anne-Fleur en Elin doet maar ook wat voor een impact deze heeft op het gezin van de beide meiden. Dat het ook voor de ouders geen makkelijke weg is om te accepteren dat het dierbaarste wat je bezit ineens ziek is.

Jacodine heeft een prettige schrijfstijl waar ook de humor niet in ontbreekt. Daarnaast weet ze de emoties zoals angst, schaamte, de zorgen maar ook het gevoel van het tot last zijn zo goed te verwoorden dat die emoties echt wel bij mij als lezer binnenkomen.

Jacodine heeft met ‘Het licht in jou en mij’ een waardevol en leerzaam verhaal geschreven waar ik mijn complimenten voor uit wil spreken.

Ik geef ‘Het licht in jou en mij’ 5 vette Sterren.