Recensie Thriller

IJskelder van Wilma Wuite, uitgegeven via Brave new Books

Cover
De cover van deze thriller vind ik bijzonder en opvallend. De titel ‘IJskelder’ valt mij als eerste op. Dit omdat er aan een aantal blokletters wat streepjes ontbreken. De subtitel ‘Spoorloos in Giethoorn’ trekt mij omdat Giethoorn een plaats is waar ik, al is het zeker een tijd geleden, verschillende keren ben geweest.

Het verhaal
Wanneer Berend van Baerle voor een groot deel van de nacht op de bank heeft geslapen, na de avond ervoor beschonken thuis te zijn gekomen, kiest hij ervoor om de laatste uurtjes toch nog in bed door te brengen. Koud en slaperig loopt hij naar hun slaapkamer waar hij ontdekt dat zijn vrouw Cecile weg is. Dan bedenkt hij zich dat hun hond Bono ook nog niet heeft gezien. Hij gaat naar buiten om te zoeken. Op de steiger achter hun huis aan het Bovenwiede vindt Berend een kapotte wijnfles en ziet dat hun punter niet meer aan de steiger ligt. Berend snapt er niets van want zijn vrouw zou hun kinderen nooit alleen achterlaten. Wanneer Cecile in de dagen die volgen aan Berend en hun oudste zoon Jonne via de app laat weten dat ze even met rust gelaten wil worden en ze daarna niet reageert op hun appjes worden ze alleen maar ongeruster. Berend blijft dan ook zoeken en komt er achter dat Cecile een groot geheim voor hem heeft. Maar ze kan toch niet zomaar spoorloos verdwenen zijn? Het doet hem onbewust wel denken aan wat er 4 jaar geleden is gebeurd in het rustige Giethoorn…..

Mijn mening
Dat Berend in het begin erg boos op Cecile is lijkt me logisch want hoe kan ze nu de kinderen alleen thuis laten?! Hij begrijpt er helemaal niets van en dan die appjes over dat ze even met rust gelaten wil worden? Al snel slaat die boosheid bij Berend om in ongerustheid want Cecile laat niets meer van zich horen.

Wilma Wuite heeft de emoties die Berend doormaakt goed gedetailleerd beschreven zodat ik met hem meeleef. In het begin van het verhaal denk ik nog even dat Cecile hem een lesje wil leren en hem even goed de schrik aan wil jagen omdat bij Berend blijkbaar het werk altijd voor gaat…. Wanneer ik lees dat Berend zich grote zorgen maakt en hij er zelfs ziek van wordt laat ik die gedachte snel los.

Ondanks dat Berend ziek van ongerustheid is, laat hij dit niet blijken aan hun zonen Jonne, Hidde en Melle. Wanneer zij naar school zijn gaat hij verder op onderzoek uit. Hij wil achter het grote geheim van Cecile komen. Hierdoor komt hij in situaties terecht en hoort hij dingen die hij liever niet had willen weten. Die zogenoemde waarheid raken niet alleen hem en zijn gezin maar ook anderen die dicht om hem heen staan. Ik vind dat de auteur heel duidelijk Berend zijn ontwikkeling door de keuzes die hij maakt laat zien.

Wilma Wuite heeft de thriller ‘IJskelder’ geschreven in een stijl dat leest als een tierelier. Er gebeurt zoveel in dit boeiende verhaal dat het geen optie is om dit boek aan de kant te leggen. En dan het einde, pfft dat werd nog even gruwelijk spannend!

‘IJskelder’ krijgt van mij 4 Sterren.