Recensie Thriller

Soms komt niet thuis wat vertrokken is van Jos Govaarts & Mark de Groot, uitgegeven door Godijn Publishing

Cover
Voor de cover van de thriller ‘Soms komt niet thuis wat vertrokken is’ hebben de auteurs de fotograaf Ed Francissen gevraagd om de iconische vuurtoren van Vlissingen te fotograferen. En wat een prachtige foto heeft Ed voor de cover gemaakt! De donkere lucht met wat zonnestralen en daar de Vlissingse vuurtoren op de voorgrond vind ik goed passen bij het thema. De lucht roept bij mij het gevoel op van hoop houden en ik denk dat iedereen hoop houdt wanneer iemand vermist wordt. Toch?

Het verhaal
In dit eerste deel ‘Soms komt niet thuis wat vertrokken is’ uit de serie De Scalda moorden wordt na 22 jaar vermist te zijn de stoffelijke resten van Nathalie Schoenen tijdens graafwerkzaamheden gevonden. Nathalie is de vermiste dochter van een vooraanstaand politicus. Ze was een studente aan de zeevaartschool en verdween in de Millenniumnacht. Uiteraard is er met man en macht naar haar gezocht maar haar verdwijning is nooit opgelost.
Als jonge agent hielp de Vlissingse rechercheur Hugo Noot bij het zoeken naar Nathalie, totdat hij instortte. Nu wordt hij op de heropende zaak gezet. Na onderzoek blijkt dat Nathalie gruwelijk is mishandeld en vermoord. Hugo en zijn team komen er als snel achter dat er lijntjes uit het verleden nauw verbonden zijn met het heden. Daarnaast wordt veel moeite gedaan om geheimen uit het verleden verborgen te houden. Kan Hugo dit ook?

Mijn mening
Allereerst wil ik Jos Govaarts en Mark de Groot een vet compliment geven want wat een pareltjes aan quotes zijn er te lezen in deze thriller. Want een thriller vind ik ‘Soms komt niet thuis wat vertrokken is’ echt wel. Het blijft niet alleen bij quotes, er komen in dit verhaal ongelofelijke prachtige maar ook humorvolle zinnen voor waar ik buitengewoon van geniet;

‘Er komen mensen in je leven, ze spelen een rol en verdwijnen in het duister van de coulissen. Er rest niets anders dan doorgaan. Al verdwijnen ze nooit echt, hun afwezigheid is net zo goed een permanente aanwezigheid, een onzichtbare onderstroom in het verdere verloop van je eigen leven.’

Daarnaast vind ik dat de auteurs heel realistisch hebben verwoord hoe verschillend de naasten van Nathalie met de pijn en het verdriet van haar vermissing omgaan. Maar ook wat deze vermissing met het politieteam doet, niet alleen bij het huidige team maar ook de inmiddels gepensioneerde politiechef die 22 jaar geleden bij de zaak betrokken was. Het rakelt allemaal verschillende positieve en negatieve herinneringen op.

De personages zijn goed uitgewerkt. De liefdevolle band tussen de broers Hugo en Harold vind ik erg mooi om te lezen. Want ondanks dat Harold een geestelijke beperking heeft en daardoor niet kan praten, is de liefde tussen de twee broers duidelijk voelbaar.

Van Lilianne haar personage krijg ik vanaf het begin al pukkeltjes in mijn nek. Alleen eten voor zichzelf maken en dan het recept in de pan stoppen. Aan een kant zou je er om kunnen lachen en aan de andere kant….erg kinderachtig gedrag vind ik. Ze weet toch dat Hugo rechercheur is en wat zijn werk met zich mee brengt? Nee is niet een type waar ik een vriendinnen mee zou worden.

Wat ik ook goed beschreven vind van Jos Govaarts en Mark de Groot is hoeveel invloed de pers, in dit geval Maarten van der Klau van een tv opsporingsprogramma, heeft gehad op deze zaak. Zoveel dat dit zelfs een gruwelijke gebeurtenis tot gevolge heeft gehad.

Ankie, de naaste collega van Hugo, profileert zich als een slimme en sympathieke meid. De samenwerking tussen haar en Hugo is erg fijn totdat…..

‘Soms komt niet meer thuis wat vertrokken is’ leest door de prettige en humorvolle schrijfstijl vlot weg. Het is een spannend en boeiend verhaal waar ik enorm van geniet. Wat ik wel jammer vind is dat in een bepaalde situatie (en ik zeg niet wat) voor mij er een voorspelbaarheid in zat. Maar dit was bij een gebeurtenis. Gelukkig maar want ik ben maar wat blij dat het einde van ‘Soms komt niet meer thuis wat vertrokken is’ een heel andere is dan dat ik had verwacht! Nadat ik het boek uit heb, borrelt er af en toe nog wat uit het verhaal boven. Ik hou daarvan, een spannende en goed geschreven thriller die nasuddert in mijn hoofd en dan nog van allerlei vragen oproept waar ik dan zelf over door kan fantaseren.
Laat het volgende deel van De Scalda Moorden maar snel volgen!

‘Soms komt niet meer thuis wat vertrokken is’ krijgt van mij 4,5 vette Sterren.