Recensie Thriller

De plicht van Karin Thomas, uitgegeven door Hamley Books

Cover
Op de cover zie ik een vrouw met een baby op haar arm vanaf de zijkant. Ze staan voor het raam naar buiten te kijken. Door de afbeelding heen zie ik vaag een afbeelding van een klok met romeinse cijfers. De titel ‘De plicht’ en vooral het woord de ‘plicht’ vervaagd aan de onderkant van het woord en dit geldt ook voor de naam van de auteur. Het maakt het allemaal wat schimmig en daardoor erg geheimzinnig…..

Het verhaal
Jef Dekker is advocaat en is werkzaam op een klein advocaten-kantoor. Hij en zijn zwangere vrouw Eva wonen nu nog in Amsterdam maar gaan binnenkort verhuizen naar een prachtig villa in Lelystad. Ze zitten nog midden tussen de verhuisdozen wanneer Jef het steeds drukker krijgt met een strafzaak. Hij krijgt de taak om de nietsontziende crimineel Herman Hobbema te verdedigen. Jef vindt het dan ook helemaal niet erg dat zijn vrouw een vriendschap opbouwt met de buurvrouw Ellen.Wanneer Jef en Eva na een weekendje weg samen hun dochtertje weer in de armen willen sluiten, komen ze thuis in een leeg huis.… Ook is Ellen die oppaste spoorloos verdwenen. Ze belanden in een regelrechte nachtmerrie!

Mijn mening
Na het lezen van een paar regels op de eerste bladzijde verneem ik het al; de spanning loopt al gelijk op. Want ondanks zijn afzakkertjes in het café wordt Herman Hobbema, een keiharde crimineel, toch wakker van gestommel in zijn huis. Zo snel hij kan pakt hij zijn pistool en stelt zich verdekt op…..

Tijdens het lezen van ‘De plicht’ word ik overvallen door verschillende emoties. Karin Thomas, ook wel bekend als Karin Hazeldonk, heeft een vlotte schrijfstijl waardoor ik de vreselijke spannende thriller met actuele en realistische onderwerpen binnen een paar uur uit heb. Karin omschrijft de emoties op zo’n wijze dat deze mij echt niet onberoerd laten. Mijn emotie van afschuw klinkt met een behoorlijk krachtterm door de kamer wanneer ik lees over kindermisbruik, kindermishandeling en verkrachting die een van de personages in zijn/haar jonge jaren meemaakt. Het personage is er door gevormd en raar is het dan niet om te lezen dat hij/zij ook in het criminele circuit terecht is gekomen.

De auteur raakt mij diep wanneer ik lees over Eva haar machteloosheid, onzekerheid, wanhoop, verdriet en boosheid omdat Lily verdwenen is! Nadat Eva door emoties is ingestort ben ik bang dat ze geen kracht heeft om zichzelf bijeen te pakken. Ze voelt zich alleen en begrijpt haar man Jef niet want die is alleen maar bezig met zijn werk. Mist hij hun dochtertje Lily niet? En dan? Dan verrast Eva haar personage mij.

Op een gegeven moment denk ik te weten hoe het allemaal af gaat lopen. Maar dan draait de auteur haar hand er niet voor om mij uit die flow te halen en schudt mij dan ook door een gebeurtenis goed wakker waarvan ik niet had kunnen dromen. Dromen zeg ik? Ik kan beter zeggen een nachtmerrie want dat is ‘De plicht’ zeker.

‘De plicht’ krijgt van mij 4 Sterren.