Recensie Roman

Wat maakt ons van Efrat Lupi, uitgegeven in eigen beheer

Cover
De zwart-witte cover met daarop de een vrouwengezicht, de zee met daarin drijvend een oranje zwemvest heeft een aantrekkingskracht op mij. Nadat ik de achterflap heb gelezen weet ik het zeker, dit boek wil ik graag lezen.

Het verhaal
‘Wat maakt ons’ begint met een proloog waarin we kennis maken met Matilda. Een vrouw die tijdelijk is opgenomen in een kliniek. Een vrouw die tot voor kort leefde, liefhad, geliefd was en dat nog steeds is. Wat is er gebeurd waardoor Matilda zich in deze toestand bevindt? Matilda is op zoek naar de oplossing van die puzzel en de oplossing moet ze vinden want haar leven hangt er vanaf. Zal de hoogbegaafde Matilda de oplossing op tijd vinden?

Mijn mening
‘Wat maakt ons’ neemt mij mee in het verhaal over de hoogbegaafde Matilda. De auteur Efrat Lupi haar schrijfstijl, is ondanks de lange hoofdstukken, makkelijk en vlot te lezen. Het af en toe moeten schakelen tussen het heden en naar het verleden vind ik soms even lastig maar door het verhaal verlies ik mijn focus niet.

De auteur heeft Matilda als personage wel een complex karakter gegeven waardoor ze geen makkelijk leven leidt, tenminste dat vind ik. Matilda heeft haar focus eigenlijk alleen maar op haar werk en hoe succesvol ze daarin wil zijn. Het roept irritaties bij me op. Zeker wanneer ze de zorg voor haar dochter Alice, van jongs af aan, veel overlaat aan een au pair en zelfs voor het werk naar het buitenland gaat. Ik merk dat ik voor deze keuzes weinig begrip kan opbrengen. Doordat Matilda hoogbegaafd is ligt de lat erg hoog qua studie en werk. Hierdoor vergeet ze zelfs goed voor zichzelf te zorgen. Het is dan ook maar goed dat Helga, een professor waar Matilda les van krijgt, zich over haar ontfermd, en haar meer out of the box laat denken. Matilda is een einzelgänger en oplossingen op vraagstukken ten opzichte van haar studie verwacht ze altijd de antwoorden in de theorie te vinden. En o mijn hemel wat doet ze een aannames….. En ze heeft zeker oogkleppen op. Haar leven had er naar mijn mening zo anders uit kunnen zien.

Toch weet Efrat Lupi met ‘Wat maakt ons’ mij te raken. Wanneer ik de laatste zin van het verhaal heb gelezen merk ik dat de tranen over mijn wangen lopen. En de vragen ‘Wat als’ spoken door mijn hoofd want wat had Matilda een ander leven kunnen hebben…. Dit is weer eens een verhaal dat ik niet makkelijk los kan laten en waar ik de komende dagen nog wel even mee bezig ben.

‘Wat maakt ons’ krijgt van mij 3,5 Sterren.