Recensie Serie Thriller

Gewetenloos van Lois Blommestein, uitgegeven door Brave new Books

Cover
De bleke vrouw op de cover straalt verdriet uit, ondanks dat ze haar ogen dicht heeft. Deze cover ‘Gewetenloos’ is deel twee van een trilogie van Lois Blommestein. Ik vind de gekozen covers voor deze trilogie goed bij elkaar passen.

Het verhaal
Inmiddels zijn we een paar jaar verder, Joan vormt samen met Naut en hun zoontje Sil een fijn gezinnetje. Jaimy heeft, na alle ellende met haar ex Lars het getroffen met haar lieve vriend Tijs en is zwanger. Die ex Lars zit in dezelfde gevangenis als Liam. Eerst lusten de heren elkaar wel rauw maar op dag komen ze met elkaar in gesprek. Ze besluiten de handen ineen te slaan om er voor te zorgen dat ze hun doel gaan realiseren. Lars wil Jaimy terug, Liam is nog steeds geobsedeerd van Joan en kan haar niet uit zijn gedachten zetten.Jaimy, die inmiddels rechercheur is, werkt aan een zaak waarbij erg jonge kinderen zijn misbruikt. Terwijl ze druk bezig is met een onderzoek neemt Troy, een jongen die Jaimy kent van verschillende meldingen van huiselijk geweld, in paniek contact met haar op….

Mijn mening
Net zoals in ‘Machteloos’ windt Lois Blommestein ook in dit deel er geen doekjes om.Vreselijke en gruwelijke gebeurtenissen schuwt deze auteur niet om in haar verhaal te verwerken. Ze schrijft op een pakkende wijze waardoor ik ‘Gewetenloos’ ondanks alle afschuwelijke situaties in een lange avond uitlees.

Ook in deze thriller laten Lars en Liam de twee nichten Joan en Jaimy niet met rust. Hoe zeer Joan en Jaimy het ook proberen om los van ze te komen, tegen deze twee manipulerende en intimiderende criminelen die er niet vies van zijn om van alles uit de kast te halen om te krijgen wat ze willen, kunnen ze niet op.

De personages zijn goed uitgediept. De dominante karakters van de Lars en Liam daarvan gaan bij mij de nekharen overeind staan. Hoezo Joan en Jaimy moeten doen wat zij zeggen? Want anders…. arghh! Wat een #$%@ zijn die kerels.
En dan Joan en Jaimy. Beiden proberen Lars en Liam te negeren en in het begin lukt dat nog. Totdat ze te dichtbij komen. De angst bij Joan voel je toenemen. Maar ze zet door om haar man en zoontje te beschermen. Hiermee laat ze haar kracht zien. Jaimy is een doorzetter, voelt soms ook angst, maar kan dit op tijdens de heftige situaties uitschakelen. Haar intuïtie brengt haar ver.

Naast de verhaallijnen van Joan en Jaimy heeft Lois Blommestein een verhaallijn Troy aan ‘Gewetenloos’ toegevoegd. De titel van deze thriller is de juiste, een andere past niet naar mijn mening.Hoe kan iemand zulke dingen gewetenloos doen….

‘Mama, ik wil dit niet’.

Deze woorden en de rest van de gebeurtenissen die daarop volgen bezorgen mij kippenvel. En dan is dit niet eens de ergste gebeurtenis die ik in ‘Gewetenloos’ lees. Ik word er verdrietig en kwaad van. Ik kan ze wel wat doen! Het doet me gelijkertijd beseffen dat incest en kindermisbruik nog steeds problemen van alle dag zijn, en de slachtoffers ervan enorme trauma’s oplopen.

Doordat Lois de hedendaagse problematiek van onze maatschappij verwerkt in haar realistische en superheftige thrillers vraagt ze er aandacht voor. Dit verhaal heeft zoals ik hierboven al schreef veel bij mij los gemaakt. Ik moet het dan ook even laten bezinken voordat ik aan het laatste deel van deze trilogie begin.

‘Gewetenloos’ krijgt van mij 4 Sterren.