Feelgood Leesclub Recensie

Langste kerst ooit door Lisette Jonkman, uitgeverij Luitingh Sijthoff

Boek2Musch mag meedoen!
Waaraan? Aan de leesclub ‘Langste kerst ooit’ van Lisette Jonkman. Een primeur voor Boek2Musch! Via de verschillende socials heb ik dit boek ‘Langste kerst ooit’ langs zien komen. Dit boek kwam zo regelmatig langs, dat mijn nieuwsgierigheid gewekt was. Toen ik de oproep van Uitgeverij Luitingh Sijthoff zag voor de leesclub ‘Langste kerst ooit’ was mijn reactie snel verstuurd. Superleuk wanneer je het bericht dan ontvangt dat je mee mag doen!

Cover
Een kleurvolle cover met in het rood een triggerende titel die zeker mijn aandacht trekt!

Het verhaal
Noëlle is gek op kerst. Ieder jaar op eerste kerstdag organiseert ze een diner voor een select groepje vrienden en familie. Steevast valt ze op kerstavond in slaap met de wens dat het elke dag kerst was. Alleen gaat deze keer alles fout. Maar dan ook echt álles. Haar dure kristallen glazen sneuvelen, de halve tafel vliegt in de hens, de vliezen van haar hoogzwangere zus breken tijdens het hoofdgerecht, haar ouders halen herinneringen op aan Noëlles ex en tot overmaat van ramp neemt haar broer een onverwachte gast mee. Als Noëlle ’s avonds eindelijk in bed ligt, is ze opgelucht dat het niet écht elke dag kerst is. Maar dan wordt ze de volgende ochtend wakker… Op eerste kerstdag.

Mijn mening
Lisette Jonkman heeft een schrijfstijl die ervoor zorgt dat ik in no time in het verhaal zit en ontzettend mee kan leven met wat de personages overkomt! Lisette weet sommige situaties zo te beschrijven dat het zich als een film in mijn gedachten afspeelt. En om de hilarische gebeurtenissen die Noëlle (NoNo) meemaakt of door haar ontstaan (en die staan er in dit verhaal echt veel) heb ik verschillende momenten hardop zitten lachen, wat een verbaasde blik uit mijn omgeving opleverde. Wat ook hilarisch was.

Ook heb ik af en toe echt met mijn hoofd ‘nee’ zitten schudden om de bizarre dingen die Noëlle deed! Want wie vraagt nu bijvoorbeeld aan iemand die ze voor de eerste keer ziet of zijn overhemd misschien niet even gestreken moet worden? De perfectionistische en controlfreak Noëlle wil dat alles precies zo gaat en niet anders. Haar familie heeft daar best wel moeite mee maar gaan er toch in mee. Waarom? Dit heeft te maken door een gebeurtenis uit het verleden….

In de ‘Langste kerst ooit’ zit veel herhaling maar dit is natuurlijk niet vreemd aangezien het echt voor Noëlle de langste kerst ooit betreft. Echter zit er veel variatie in want zoals ik al schreef doet Noëlle soms dingen die te bizar zijn voor woorden! Maar aan de andere kant…..het is wel de langste kerst ooit hé!

En is het nu een verhaal die je alleen in december kunt lezen? Nee absoluut niet! Het is een heerlijke hilarische feelgood die je kunt lezen wanneer je dat wilt.

Van mij krijgt het boek ‘Langste kerst ooit’ van Lisette Jonkman 4 Sterren.