Cozy Thriller

Winternacht, een kerstbundel met 3 cozy-thrillers uitgegeven door De Crime Compagnie

Cover
De witte cover waarop kunstschaatsen met rode veters staan afgebeeld vind ik wel bij de titel Winternacht passen. Wel doe ik daardoor de aanname dat er in een van de drie cozy-thrillers ‘s nachts geschaatst gaat worden. Maar of dit klopt dat is afwachten…

Verhaal 1, Winternacht geschreven door Linda Jansma
Net als vorig jaar hebben Auke en Tamar een week voor de kerst een verblijf geboekt in het gezellige uitziende Duitse pension in het Zuid-Duitse Konigswinkel. Het pension ligt midden in de bossen van Beieren waar net voor de kerstdagen een schaatswedstrijd op natuurijs wordt georganiseerd. Auke wil als rasechte Fries meedoen en wil dit keer de wedstrijd winnen. Heleen en Scott hebben hun pension prachtig in kerstsfeer versierd. Het oogt knus, de gezelligheid straalt er vanaf en om die gezelligheid staat het pension dan ook bekend. Het is erg druk. Niemand verneemt dat er een van de gasten vanuit een onopvallende plek in de hal snode plannen smeedt voor kerstavond. Deze kerstavond zal voor een van de pensiongasten niet goed aflopen….

Mijn mening
Linda Jansma heeft een vlotte schrijfstijl waardoor ik de spannende en boeiende cozy-thriller waarin ze de romantiek niet vergeten is, snel uit heb. Meerdere personages in het korte verhaal maken zich best verdacht en in het begin weet ik echt niet wie de dader kan zijn. Er gebeurt veel in een kort tijdsbestek daarom had het verhaal van mij best langer mogen zijn. De personages hadden dan nog wat meer uitgediept kunnen worden. Op enig moment was het voor mij duidelijk wie de dader was, maar de weg naar de ontknoping… Die is erg boeiend geschreven. Linda weet zoals altijd mijn aandacht goed vast te houden!

Verhaal 2, Kerststuk geschreven door Saskia M.N. Oudshoorn
Manon Vroegop is gezellig met haar vriendinnen een avond uit wanneer ze als een blok voor de stoere Gert van Baarle valt. Kort daarna gaan ze daten en zijn ze al snel een stel. Wanneer Manon kennis heeft gemaakt met Gert zijn familie en vraagt waarom ze zo weinig belangstelling toonden reageert Gert kwaad op die vraag en voordat ze het weet heeft ze de eerste klap te pakken. Dan ontdekt Manon dat ze ongepland zwanger is. Gert vindt de test en is ontzettend blij! Hij belooft Manon om alles te doen om haar gelukkig te maken. Maar ook tijdens het huwelijk weet Gert zijn handjes niet thuis te houden. En Manon? Die bezwijkt elk e keer voor zijn spijtbetuigingen totdat ze beseft dat hun zoontje ook gevaar loopt. Vlak voor de kerstdagen neemt ze een rigoureus besluit en vertrekt naar Julia.Julia, Manon haar zus, werkt in de winkel van Marije de Koning. Marije is samen met Sven en dochtertje Sterre erg gelukkig en ze genieten alledrie altijd enorm van de kerst! Voor hen de mooiste tijd van het jaar totdat Marije iets vreselijks overkomt….

Mijn mening
Een heftig kerstverhaal heeft Saskia M.N. Oudshoorn geschreven. Ik was blij om te lezen dat Manon het lef had om het besluit te nemen om bij Gert weg te gaan. Manon haar personage ondergaat in dit korte verhaal een ontwikkeling waardoor ze veranderd in een sterke vrouw. Wel blijft de angst om het hoekje loeren maar dat vind ik niet vreemd want Manon heeft nogal wat meegemaakt!En dan het noodlot wat Marije haar gezin treft, pffft dat vond ik echt heftig om te lezen. Door de schrijfstijl van Saskia zit ik zo in het verhaal dat ik erg meeleef en een paar traantjes wegpink.

Verhaal 3, Onfortuinlijk koekje geschreven door Marja West
Bart en Alice gaan elk jaar op tweede kerstdag met vrienden uit eten. Dit jaar is de keuze gevallen op het Chinees sterrenrestaurant Ming. Als afsluiting van het diner krijgen ze allemaal een Fortune cookie. Nieuwsgierig maakt Alice die van haar open en leest dan 11-12-14 HELP ME Francien Rademaekers. Alice schrikt er van maar haar vrienden doen er wat lacherig over. Wanneer Alice het briefje aan de eigenaar laat zien doet deze het af als een flauwe grap. Hij gooit het papiertje weg en loopt naar de keuken om een nieuw cookie voor Alice te halen. In tussentijd haalt Alice het papiertje snel uit de afvalbak. De kreet om hulp laat Alice niet los, ze duikt het internet op en komt er achter dat Francien in Antwerpen woonde en werkte. Ze bedenkt zich geen twee keer en reist alleen naar Antwerpen om daar op onderzoek uit te gaan. Ze beseft alleen niet waar ze zich instort, het gevaar ligt op loer!

Mijn mening
Tijdens Alice haar onderzoek in Antwerpen vind ik wel dat ze af en toe een paar oogkleppen op heeft. Ook vind ik sommige situaties wat ongeloofwaardig want welke vrouw laat zich ’s avonds nu afzetten op een donker industrieterrein? Gelukkig luistert Alice naar haar intuïtie en dat is maar goed ook! Want door alleen op onderzoek uit te gaan begeeft Alice zich op glad ijs!Marja West weet de spanning in haar korte verhaal goed op te bouwen! Mijn gevoel zei meerdere malen: ‘Alice kijk nou uit, maak dat je daar wegkomt!’ Het zegt denk ik genoeg hoe ik door de auteur deze thriller ingetrokken ben!

Ik heb genoten van deze 3 cozy-thrillers! Iedereen die van verhalen houdt die zich in de kerstperiode afspelen, spannend zijn én waar de romantiek niet is weggelaten, raad ik dit boek aan zeker te lezen! 

Ik geef deze kerstbundel dan ook 4 Sterren.