Onder de aandacht Serie Thriller

De trilogie Cirkel van het kwaad van Linda Jansma

Linda Jansma even in het kort
De in 1967 geboren en getogen Amsterdamse Linda Jansma schrijft al sinds dat ze een pen vast kan houden. Op haar twaalfde stuurde ze haar eerste manuscript in naar een uitgeverij. Deze was lovend over haar fantasie en haar beeldende schrijfstijl maar haar jeugdboek werd helaas niet uitgegeven. De positieve reacties die Linda toen kreeg en nog steeds krijgt zijn voor haar de drijfveren om te blijven schrijven.

Linda haar debuutthriller Caleidoscoop (Kwetsbaar) verscheen inmiddels 12 jaar geleden. En met die thriller won ze gelijk ook een prijs, namelijk de Schaduwprijs! Dit is niet de enige prijs die deze schrijfster heeft gewonnen. In 2013 sleepte ze nog een prijs in de wacht. Haar thriller ‘Schuilplaats’ werd uitgeroepen tot beste vrouwenthriller. Vanaf 2010 zijn er, naast een diversiteit aan korte verhalen, inmiddels 15 thrillers van haar hand verschenen waaronder de trilogie ‘Cirkel van het kwaad’, en over die trilogie kun je meer lezen in ‘Onder de aandacht’.‘Schaduwkinderen’ => 2017
Jules Declerck, officier van Justitie, heeft 20 jaar geleden haar vader verloren. Haar broer is voor die moord veroordeeld. Jules haar herinneringen aan die avond van de moord zijn vaag maar ondanks dat gelooft Jules niet dat haar broer het heeft gedaan. Nadat de jonge Jules door haar moeder bij familie wordt gedropt, heeft Jules geen idee waar haar moeder is gebleven. Ze heeft haar nooit weer gezien. Steeds vaker vraagt Jules zich af of er niet meer dingen spelen waar ze geen weet van heeft? En wat houden die vreselijke nachtmerries in die haar de nachtrust kosten? Terwijl ze zich stort op haar werk als officier van Justitie blijft ze zoeken naar antwoorden. Dit totdat ze met een zenuwslopende zaak te maken krijgt die ze op moet lossen voordat er meer slachtoffers vallen. En welke rol speelt journalist Harry in haar leven?


‘Uitverkoren’ => 2017
Ook in dit boek is Jules Declerck op zoek naar antwoorden op de moord van haar vader. Haar mening is nog steeds dat haar broer onschuldig is veroordeeld want waarom zou hij hun vader hebben vermoord? Tijd om naar intensief naar die antwoorden te zoeken krijgt ze niet. Als officier van Justitie krijgt ze te maken met twee verdachte sterfgevallen, die leiden naar een sekte. Voordat Jules het in de gaten heeft krijgt de charismatische en dominante sekteleider Elijah Schillingen haar in zijn greep, die meer over haar verleden weet dan dat hij loslaat….


‘Bloedband’ => 2018
Nog steeds weet Jules Declerck de ware toedracht niet van wat er 20 jaar geleden tijdens het familiedrama is gebeurd. In dit laatste deel krijgt Jules te maken met de dood van de vijftienjarige Amber, die ogenschijnlijk slachtoffer is geworden van het digitaal kinderlokken, oftewel grooming. Wanneer haar ex-vriend, misdaadjournalist Harry Simones, over de zaak anonieme tips ontvangt raken ze beiden in de duistere plannen van sekteleider Elijah Schillingen verstrikt. Wat voor binding heeft deze man met het verleden van Jules en wat weet hij over de verdwijning van Jules haar moeder? En wat is zijn connectie met Jules?

Wanneer je van psychologische thrillers met maatschappelijke kwesties houdt dan is deze trilogie echt een aanrader!

Linda heeft een boeiende schrijfstijl waardoor haar verhalen vlot weglezen. Ze beschrijft de gruwelijke momenten zo realistisch en spannend dat ik geregeld op het puntje van mijn stoel zit. De auteur trekt met haar schrijfstijl mij het verhaal helemaal in zodat ik van mijn omgeving niets meer verneem.

En dan de personages. Deze zijn goed uitgewerkt. Ik krijg helemaal de kriebels van de dominante sekteleider Elijah Schillinger, niets charismatisch maar gewoon een engerd! En hoe hij Jules beïnvloedt ondanks dat zij toch aardig rationeel is, stribbelt ze in mijn beleving weinig tegen. Ik wil haar wel door elkaar rammelen en roepen van doe iets! Hoezo, ik leef enorm mee….Elijah loopt enorm voor met de technologie, hij heeft zelfs een chip ontwikkeld waarmee hij over zijn volgelingen de controle kan houden. Poeh dat gaat wel erg ver maar Elijah niet ver genoeg. De vraag is natuurlijk of Jules er nog achterkomt wat er in haar verleden  is gebeurd. En wat is de connectie met Harry?

Antwoorden op die vragen wilde ik natuurlijk ook maar al te graag en heb het laatste deel binnen twee dagen uitgelezen. En het einde? Kippenvel en ik had een zakdoek nodig, moet ik nog meer zeggen?

De trilogie ‘Cirkel van het kwaad’ heb ik achter elkaar uit kunnen lezen en daar was ik superblij om! Want wanneer je in deze reeks van drie begint wil je maar een ding, namelijk de antwoorden op de vragen. Het houdt je bezig en je wilt maar een ding; namelijk de antwoorden op alle vragen!

Trilogie ‘Cirkel van het kwaad’ is uitgegeven door de Crime Compagnie.