Jeugdboek Recensie

Oerbloed, De Raadselbreker van Rob Koops, uitgegeven door Harper Collins

Cover

Een slimme keuze vind ik het van Rob Koops om de titel van zijn trilogie OERBLOED in het wit in de rode zon op de cover te zetten. Het heeft daardoor een aantrekkingskracht en zal daardoor daarom worden opgepakt. Het is niet het enige waardoor de cover in veel handen zal gaan, er staan twee figuren te kijken naar een bergachtige omgeving. Wie zijn het en waar gaan ze naar toe? En waarom zijn ze van top tot teen bedekt?Het verhaal

De dertienjarige Obbe woont in de Boekenburcht en is als stoffer aan het werk in de kamer van de Wijsgeleerde Gundahart. In deze burcht wordt alle kennis van het rijk Norgië bewaard. Op een dag wordt door Obbe zijn toedoen het geheimzinnige Zevende Boek gevonden. Zal Obbe de langverwachte Raadselbreker zijn? Hij krijgt de opdracht om dit bijzondere boek met zijn mysterieuze krachten in veiligheid te brengen. Obbe baalt ervan dat hij dit stomme boek heeft gevonden maar weet dat er niets anders opzit en begint met zijn opdracht die hij van de wijsgeleerde heeft gekregen.De tocht die Obbe door Norgië af moet leggen is absoluut niet zonder gevaar. Tijdens die reis ontmoet hij Darja, een meisje waarmee hij het opneemt tegen alle gevaren die ze onderweg tegenkomen. Ook tegen de boosaardige Rafenna die achter hen aanzit om het Zevende Boek af te pakken…Mijn mening

Wat een heerlijk avontuurlijk verhaal heeft Rob Koops geschreven. ‘Oerbloed, De Raadselbreker’ is daarnaast ook spannend. Het verhaal wordt door de prachtige toegevoegde illustraties nog beeldender in mijn fantasie.De auteur zorgt door zijn boeiende schrijfstijl dat het levensgevaarlijke avontuur van Obbe mij in zijn greep heeft. Ik leef volop mee met Obbe en Darja en ben superbenieuwd of het hen gaat lukken om het Zevende Boek af te leveren op de plaats van bestemming. Het personage Rafenna maakt het hen echt niet makkelijk.Rob Koops heeft in dit avontuur verschillende onderwerpen die in het ons dagelijks leven voorkomen verwerkt. Denk aan vriendschappen maar ook aan de twijfel wie wel of niet te vertrouwen is. Het doorzettingsvermogen die gevraagd wordt tijdens het avontuur van Obbe en wat dit doet met zijn zelfvertrouwen vind ik een hele krachtige toevoeging.En dan de cliffhanger waarmee Rob Koops dit eerste deel van OERBLOED eindigt……pfft! Ben ik blij dat ik weet dat ik niet lang hoef te wachten op het volgende deel. Deze komt namelijk in augustus uit.Ik kijk er naar uit ook al hoor ik eigenlijk niet tot de doelgroep. Want het is een kind-jeugdboek voor 10-12 jarigen lees ik maar daar ben ik het niet mee eens. Wanneer je van fantasy, geheimzinnigheid en magie houdt dan maakt het niet uit hoe oud je bent! Want zoals Rob schrijft; leven we niet om te lezen?‘OERBLOED, De Raadselbreker’ krijgt van mij 4 sterren.