Recensie Thriller

Moederliefde van Femmy ten Cate, uitgegeven door uitgeverij Magonia

Cover
Het glas melk op de zwarte cover maakt samen met de titel en de naam van de auteur in het rood de cover een blikvanger. De titel ‘Moederliefde’ met als subtitel een moeder, een zoon, een kelder vind ik erg intrigerend. Het roept gelijk iets mysterieus op…..

Het verhaal
Wanneer de zeventwintigjarige Leen op een dag wakker wordt weet hij niet waar hij zich bevind! Ook weet hij niet hoe hij er terecht is gekomen. Al snel realiseert hij zich dat hij is opgesloten in een kelder maar door wie? Dit wordt al snel duidelijk wanneer zijn moeder hem eten komt brengen. Zijn moeder gaat hem pas vrijlaten wanneer hij antwoordt kan geven waarom hij is opgesloten. Heeft zijn opsluiting te maken met het verdwijnen van zijn tante, een bekende politica? Of met het noodlottige ongeval dat jaren geleden in de familie heeft plaats gevonden en de familie niet over praat? Dit zijn niet de vragen waar Leen een antwoordt moet geven. Leen piekert zich suf welke vraag het zou kunnen zijn en natuurlijk het antwoord. Hij heeft geen idee. Wat hij wel weet is dat ontsnappen uit de kelder echt niet mogelijk is. Dan merkt Leen dat er iemand is die zich voordoet als hem! Zijn identiteit is gestolen! Dan wordt duidelijk dat het antwoord in Leen zijn verleden moet liggen. Stapje voor stapje gaat Leen zijn geschiedenis en ook die van zijn familie door. Een familie waarin de onderlinge relaties op scherp staan. Een familie met veel dromen, dromen die diep weggestopt zijn. Zouden die oude dromen nog tot leven gewekt kunnen worden?

Mijn mening

Wanneer ik door een auteur word gevraagd om zijn of haar boek te lezen vraag of zoek ik altijd informatie over het boek op. Femmy ten Cate had bij haar verzoek naast de informatie over haar literaire thriller ‘Moederliefde’ ook een trailer toegevoegd. Na het zien van de prikkelde trailer laat ik Femmy ten Cate weten dat ik haar debuut thriller ‘Moederliefde’ graag wil recenseren.De vraag die eigenlijk gelijk bij mij oppopt nadat ik ben begonnen ben in ‘Moederliefde’ is:
Hoe wanhopig moet een moeder wel niet zijn om zoiets rigoureus te doen? Al snel kom ik er achter dat het wel even gaat duren dat ik daar antwoord op krijg mits de auteur het antwoord in dit verhaal heeft toegevoegd tenminste….‘Moederliefde’ wordt uit het perspectief verteld van Leen, die ook wel Lenny wordt genoemd. Leen moet de vraag waarom hij opgesloten in de kelder zit beantwoorden. Deze literaire thriller heeft twee verhaallijnen. Het leven van Leen terwijl hij opgesloten zit in een kelder wat zich afspeelt in het heden en het andere verhaal duikt terug in zijn verleden. Zal Leen het juiste antwoord vinden zodat hij de naar schimmel stinkende kelder kan verlaten?Femmy ten Cate heeft de personages in ‘Moederliefde’ goed uitgewerkt. Ik leer hierdoor het personage van Leen goed kennen. Maar ook van een aantal familieleden van hem. De auteur heeft een personage een karakter meegegeven waar ik toch wel wat pukkeltjes van in mijn nek krijg. Maar ik niet alleen. Aan Leen merk ik ook dat hij veel moeite met het gedrag van die personage heeft, terwijl een ander dat gedrag allemaal gelaten van zich af laat glijden. Wat is de reden voor dit gedrag is een vraag die het bij mij oproept. Femmy ten Cate is niet mild voor haar personages. Hierdoor komen ze zichzelf tegen waardoor ze het lef hebben om zichzelf een spiegel voor te houden en tot bepaalde inzichten komen. De auteur heeft dit op een realistische wijze in ‘Moederliefde’ verwerkt.‘Moederliefde’ vind ik boeiend verhaal maar het maakt me ook nieuwsgierig, ik wil antwoorden en ik verwacht deze zeker te krijgen wanneer ik doorlees. En dat doorlezen gaat erg makkelijk want Femmy ten Cate heeft een plezierige schrijfstijl dat fijn wegleest. En of ik antwoord op mijn vraag heb gekregen? Daar kun je maar op een manier achterkomen…‘Moederliefde’ krijgt van mij 3,5 sterren.