Recensie Thriller

De nomade van Anya Niewierra, uitgegeven door uitgeverij Luitingh Sijthoff

De boeken van Anya Niewierra vind ik opvallen. Dit komt door de prachtige harde kleuren die gebruikt worden voor de cover waardoor deze gelijk in het oog springt…. Zo ook weer voor ‘De nomade’. De gele titel in de paarse lucht knalt van het papier af zodat ik hier in de boekwinkel niet aan voorbij kan lopen. Onder die paarse lucht zie ik een prachtige afbeelding van een natuurrijke omgeving. Ik hou ervan.Het verhaal

Olga Liebke is een 37 jarige documentairemaakster en woont samen met haar vader midden in de bossen van het Harz-gebergte. Haar dementerende vader begint steeds meer in het verleden te leven. Er komen herinneren bij hem naar boven die Olga totaal niet herkent. Aan haar moeder kan ze dit niet navragen want zij is helaas bij de geboorte van Olga overleden. Olga begint te twijfelen over wat haar vroeger is verteld wel klopt en gaat op onderzoek uit. Ze vindt op zolder documenten uit voormalig Oost-Pruisen en de Sovjet-Unie. Olga duikt in het verleden van haar vader en reist af naar de drielandenregio Litouwen, Polen en Belarus. Tot haar schrik stuit ze daar op oude verborgen geheimen. Olga haar komst naar de driehoek is niet ongemerkt gebleven. Degene waarvoor haar vader al jarenlang geleden is gevlucht wordt geïnformeerd over haar aanwezigheid…..Mijn mening

Prettig vind ik het dat er een aantal kaarten voorin het boek zijn opgenomen. Een van de kaarten geeft de reis weer die Olga maakt. Daarnaast is er ook een tekening met een toelichting toegevoegd over een opbouw van de grensinstallaties tussen de DDR en de BRD in de Harz in 1988. Wanneer ik die tekening en de informatie die er bij staat in me opneem doet dit op voorhand al iets met mij. En dan moet ik nog aan ‘De nomade’ beginnen. Het roept bij mij de tv-beelden op van de val van de muur in 1989. Ik was destijds 26 en ik kan me het nog goed herinneren.‘De Nomade’ heeft een verhaallijn waarin Olga geconfronteerd wordt door haar dementerende vader met zijn herinneringen die zij niet herkent. Wanneer Olga in Litouwen, Polen en Belarus op zoek gaat naar het verleden van haar vader. En wat ze dan ontdekt… schokt haar enorm!Anya Niewierra heeft Olga haar verhaal in korte hoofdstukken weergegeven. Tussen de 19 delen lees ik af en toe de verhaallijn waarbij een persoon voor een documentaire wordt geïnterviewd. 
Naar mate dat het verhaal vordert merk ik dat ik denk te weten wie die persoon is. Mooi verkeerd gedacht natuurlijk. Maar richting het einde valt het kwartje. Wanneer ik denk van dit was het dan heb ik het opnieuw mis! De auteur weet met haar schrijfstijl de spanning door het hele verhaal op verschillende manieren te doseren. Soms suddert de spanning en is dan onbewust voelbaar en daarnaast zijn er situaties waarbij dan de spanning zo heftig is, dat ik met grote ogen zit te lezen wat er allemaal gebeurt. 

In

‘De nomade’ van Anya Niewierra staat voorin het boek duidelijk te lezen dat het verhaal fictie is. Wel heeft een feitelijke gebeurtenis de auteur een basis en inspiratie gegeven voor deze fictieve literaire thriller ‘De nomade’. Voor mij komt dit verhaal, mede door het verwerken van onze geschiedenis erin, heel realistisch over en naar mijn mening had het zomaar ook allemaal echt gebeurd kunnen zijn. Ik ben erg onder de indruk van deze thriller!

‘De nomade’ krijgt van mij 5 sterren.