Fantasy Recensie Young adult

Sintel en As van Mara Li, uitgegeven door Dutch Venture Publishing

Cover
Sintel en As van Mara Li is uitgebracht in een prachtige zwarte cover met daarop in donkergoud de titel. In de titel is een rode roos verwerkt. In een krans van takjes zie ik een klein beetje groen en zwart geblakerde rozen branden. Na het lezen van de achterflap kan ik deze prachtige hardcover niet laten liggen…


Het verhaal
Door de heersende Ká, vader van Sintel wordt in het paleis de harde wetten van het Koninkrijk As nageleefd. Buiten de muren van het paleis is het leven nog harder. De meningen zijn dan ook verdeeld over de machtige Ká. Sintel verneemt dat de sfeer wat grimmiger wordt, zo erg dat haar tirannieke vader vermoord wordt. Sintel slaat op de vlucht nadat de moordenaar van haar vader de troon heeft toegeëigend. Ze gaat in het koninkrijk op zoek naar bondgenoten. Door de geruchten, dat Sintel het teken draagt van de Vuurmoeder, de lavaspuwende vulkaan, die het Koninkrijk As in haar greep houdt, wordt ze opgejaagd. De meesten denken namelijk dat ze een heks is en het land kan vervloeken! Toch houdt dit Sintel niet tegen om voor haar kroon en koninkrijk te vechten. Want zij zal haar vader op gaan volgen, het maakt haar niet uit hoeveel bloed daarvoor moet vloeien.Mijn mening
Voorin het boek ‘Sintel en As’ is een landkaart afgedrukt waardoor ik me een beeld kan vormen van het Koninkrijk waarin het verhaal zich afspeelt. Ik heb gemerkt dat dit steeds vaker wordt gedaan en ik vind dit fijn. Ook alle hoofdstukken hebben mooie chapter-art, ik kan daar erg van genieten.Vanaf het begin heeft Mara Li het verhaal gevuld met actie (die af en toe best gruwelijk is) en spanning. Die gruwelijkheden passen bij het verhaal. De vader van Sintel vind ik een enorme wrede man die afgrijselijke zaken uit laat voeren en van zijn kinderen eist om dit ook te doen. Ik vind het niet vreemd dat de man wordt vermoord. Dit Young Adult verhaal ‘Sintel en As’ is een fantasy waarin veel magie is verwerkt. Ik hou ervan. De personages van de vrouwen om Sintel heen zijn krachtig maar sommige hebben een kwetsbare kant. Sintel haar personage, en die van het kamermeisje Tefra zie ik gedurende het verhaal veranderen. Tefra durfde in het paleis Sintel echt geen weerwoord te geven. Maar door het moeten vluchten en de situatie waarin zij zich bevinden wordt Tefra steeds assertiever. Mooi om te lezen dat ze zo krachtig wordt.De emoties waarin Sintel belandt tijdens de politieke spelletjes die er met haar gespeeld worden, wordt Sintel onzekerder en achterdochtiger door. Ze weet op het laatst niet meer wie ze nog kan vertrouwen. Hierdoor vertrouwt ze het meeste op zichzelf waardoor ze steeds krachtiger wordt.Mara Li heeft ook de liefde niet in Sintel en As vergeten. Ik hou er van wanneer er liefde en de bijhorende hobbels en emoties worden toegevoegd. Want de hoofdpersonages mogen er wel wat voor doen, het hoeft allemaal niet van een leien dakje te gaan.De schrijfstijl van de auteur vind ik prettig en vlot. En de cliffhanger waarmee ze Sintel en As eindigt…….Pieuw, gelukkig ligt deel 2 ‘Sintel en Vuur’ hier klaar zodat ik gelijk door kan lezen.‘Sintel en As’ krijgt van mij 3,5 sterren.