Blogtour Thriller

Het meisje bij het venster van Frank Peters, uitgegeven Waayhof uitgeverij

Cover

De cover van ‘Het meisje bij het venster’ straalt diepte uit. Het geeft mij het gevoel dat ik in de groene kamer sta en naar buiten kijk. Daar zie ik een donkere lucht met oranje brandhaarden waardoor verschillende gebouwen te zien zijn. Maar het meisje bij het venster zie ik niet. Waarom eigenlijk niet? Daar wil ik natuurlijk achterkomen.
Het verhaal

Rik Wolters is hobby genealoog. Het is al even geleden dat hij met een stamboomonderzoek bezig is geweest. Wanneer hij de kerstspullen weer naar zolder brengt ziet hij zijn stamboomdossiers staan. En of het zo moet zijn valt er een mapje uit de doos. Rik bekijkt het dossier en gaat verder op onderzoek uit. Hij vindt in stadsarchief de naam Marie de la Motte. Die naam leidt Rik naar het jaartal 1666 waar Marie de la Motte in het Delftse verbeterhuis Willem Bolnes, die familie blijkt te zijn van Johannes Vermeer, overhaalt om te ontsnappen. Nadat ze zijn ontsnapt gaan ze samen op reis maar duidelijk is dat ze ook een geheim bij zich dragen….Tijdens Rik zijn onderzoek in het stadsarchief ontmoet hij presentatrice Sandra Molenaars, die samen met haar cameraman Taco en technicus Yon, voorbereidingen en onderzoek doen voor een nieuw SBS 6 programma. Sandra vindt de geschiedenis van Marie en Willem erg interessant en voordat ze het weet is ze samen met Rik verwikkelt in een zoektocht die veel spannender uitpakt dan dat ze ooit hadden verwacht.Mijn mening

‘Het meisje bij het venster’ is het debuut van Frank Peters. Het boek is een mystery thriller waarmee de auteur me aangenaam heeft verrast. ‘Het meisje bij het venster’ heeft verschillende verhaallijnen en bestaat uit vier hoofdstukken. Frank Peters laat in zijn boek diverse onderwerpen aanbod komen zoals kunst, geschiedenis, romantiek, verslaving en criminaliteit. Na het openslaan van het boek kom ik eerst twee tekeningen tegen. De eerste is een tekening van de plaats Herborn, getekend door Joris van Haagen in ca 1660. De andere is van De Heikant, een voormalig jachthuis waar Rik Wolters woont. Een fijne toevoeging voor de beeldvorming bij het verhaal. En dan lees ik de prologen, een heeft betrekking op 1666 en de andere heeft meer betrekking op het hier en nu. Na het lezen ervan blijf ik net zoals altijd na het lezen van een proloog met vraagtekens achter. Het enige wat ik wil is doorlezen wat ik dan ook doe.Het verhaal in heden wordt het meeste door Rik in de ik-persoon verteld aan de lezer. Het is zo realistisch geschreven dat het net is of dat Rik naast me zit en tegen me praat. Daarnaast is er in het heden een kleine verhaallijn weggelegd voor de cameraman Taco. Voor de verhaallijnen waarvoor we terug in de tijd gaan worden door verschillende personages verteld en heeft de auteur er voor gekozen om deze in een ander lettertype en cursief af te laten drukken.Rik is dan wel een persoon die niet makkelijk over zichzelf praat maar over zijn stamboomonderzoek en kunst vertelt hij graag. Hij woont samen met zijn hond Sita in De Heikant. Sinds zijn vrouw en kinderen hem hebben verlaten, inmiddels alweer heel wat jaartjes geleden, heeft hij last van innerlijke demonen. Hij kan het goed vinden met zijn dochter Claire. Ze hebben een zelfde interesse, namelijk kunst. Rik kan echt boers uit de hoek komen en spuugt niet in een glaasje met een lekker drankje. Door zijn zoektocht naar de geschiedenis van Willem en Marie gaat hij na enige twijfel de samenwerking aan met Sandra Molenaars. Al snel kunnen Rik en Sandra het goed met elkaar vinden.Frank Peters heeft een hele fijne schrijfstijl waardoor ‘Het meisje bij het venster’ makkelijk wegleest. De mix tussen de geschiedenis en het heden vind ik goed gedoseerd gedaan. Het is goed met elkaar verbonden en dan de toegevoegde criminaliteit! Ik heb meer van dit boek genoten dan dat ik in eerste instantie had verwacht. De auteur weet daarnaast ook hele mooie zinnen te maken waarvan ik er graag een deel.Wanneer je weet wat je zoekt, kijk je totaal anders. Je gaat sporen zien en dingen horen die niemand zijn opgevallen en je komt overal aanwijzingen tegen.Wat een cliffhanger heeft de auteur voor het einde van ‘Het meisje bij het venster’ bedacht! Gelukkig heb ik al gelezen dat Frank Peters al bezig is met het schrijven van een vervolg. Ik kijk er zeker naar uit!‘Het meisje bij het venster’ krijgt van mij 4 sterren.