De Week van Feelgood Recensie

Bij hoog en laag van Jacodine van de Velde, uitgegeven door Dutch Venture Publishing

Cover
Op de cover ‘Bij hoog en laag’ staat een stel naast een torentje op het strand en geniet van een prachtige zonsondergang. Ik ben een liefhebber van mooie luchten. Ik denk dat ik verder niets hoef uitleggen wat ik van deze cover vind…..

Het verhaal
Mare besluit om na een hele heftige periode niet in haar appartementje te blijven zitten maar de kerst in het huisje van haar opa en oma in Westkapelle door te brengen. Wanneer ze daar is kan ze haar draai nog niet goed vinden. Ze besluit een strandwandeling te maken. Mare komt uit bij een strandpaviljoen waar zij in haar jeugd regelmatig kwam. Ze ontmoet daar Boris, de kok, die haar graag wat plaagt. Een bijzondere vriendschap ontstaat er tussen Mare en Boris. Heel langzaam groeien er warme gevoelens tussen hen ontdekt Mare dat Boris een hele rugzak met bagage met zich mee draagt….

Mare ontmoet Wannes, de jeugdvriend van haar opa én de opa van Boris, samen praten ze over vroeger. Mare is nieuwsgierig naar de geschiedenis van Westkapelle en naar die van haar familie. Dit wakkert ook de zoektocht naar haarzelf aan. Wat wil ze zelf en kan ze de ingeslagen weg vervolgen nu lijkt dat Boris zijn verleden er voor zorgt dat haar dromen in duigen vallen?

Mijn mening
Wat heeft Jacodine van de Velde weer een kanjer van een feelgood geschreven! Ze laat me gelijk in het begin enorm meeleven met Mare. Mare krijgt namelijk behoorlijk wat voor haar kiezen en staat er ineens helemaal alleen voor. Jacodine van de Velde heeft het voor elkaar; ik zit meteen helemaal in haar verhaal ‘Bij hoog en laag’.

Wat maakt het verhaal ‘Bij hoog en laag’ veel emoties bij me los. Ik worstel er echt mee. Zeker wanneer Boris, dat zo’n stoere grote gespierde kerel is, emotioneel vertelt over een gemis. Jacodine weet precies hoe ze zulke intens emoties moet verwoorden. Ik voel Boris zijn pijn en schiet gelijk helemaal vol. Dat Boris het moeilijk vindt om over zijn heftige verleden te praten vind ik niet vreemd. Dat Mare dit niet makkelijk vindt snap ik ook.

Het is goed dat wanneer ze met de oude jeugdvriend van haar opa over vroeger praat zich ineens beseft dat ze eigenlijk op zoek is naar zichzelf. Onbewust helpt de stoere Boris haar bij die zoektocht. Hij trekt Mare met regelmaat uit haar comfortzone. Dit is ook het geval wanneer ze samen de boerderij van zijn zus bezoeken waar de ene na de andere vertederende alpaca los rondloopt. Waarom? Dat mogen jullie zelf lezen:-)

Maar er is ook een ander personage, waar Mare regelmatig meepraat, die Mare de waarheid durft te zeggen. Dat Mare dit niet altijd even leuk, helpt het haar wel bij die zoektocht.

‘Bij hoog en laag’ is een ontroerend en liefdevol verhaal van Mare en Boris. Ze hebben heel wat met hun emoties geworsteld. Die worsteling heeft er voor gezorgd dat ze beiden zich ellendig hebben gevoeld. Maar die er ook voor heeft gezorgd dat ze hun ogen hebben geopend. Want het einde……Wat een emoties, ze bezorgden mij een dikke brok in de keel! Ik kon wel janken. Echt ik moest dan ook wel even goed slikken en het verhaal even laten bezinken.

‘Bij hoog en laag’ krijgt van mij 5 dikke vette Sterren!