Feelgood Recensie

De kunst van gelukkig zijn van Valerie Vaes, uitgegeven door Hamley Books

Cover
De zachte kleuren en de afbeelding op de cover vind ik erg mooi en goed passen bij deze feelgood. De wijze waarop de titel is geschreven zorgt ervoor dat de mooie cover tussen alle andere boeken opvalt.

Het verhaal
Zoals veel leeftijdsgenoten heeft ook Emma haar agenda vol staan. Niet alleen met werkafspraken, nee kooklessen, vrijwilligerswerk en chillavonden met haar vriendin Jasmine. Tenminste als haar vriend Daan niet bij haar is. Emma is perfectionistisch en wil voldoen aan het ideaalbeeld waarvan zij denkt die van haar wordt verwacht.

Wanneer er iets vreselijks in Emma haar leven gebeurt komt ze er achter dat de controle die ze denkt te hebben, helemaal niet heeft. Ze wringt zich in allerlei bochten om de schijn hoog te houden dat alles perfect gaat totdat ze haar geluk in gevaar brengt…

Mijn mening
‘De kunst van gelukkig zijn’ is het debuut van Valerie Vaes. Ze heeft ervoor gekozen om haar feelgood in korte hoofdstukken in te delen, die trouwens snel weglezen. Daarnaast heeft Valerie Vaes ervoor gekozen om bloemen aan haar hoofdstukken toe te voegen. Ook op elke oneven bladzijden vind je onderaan de pagina een bloem. Maar dat is nog niet alles. Er zijn meer dingen toegevoegd aan ‘De kunst van gelukkig zijn’ waardoor dit boek zich net even onderscheidt van een andere feelgood. Tof gedaan voor zo’n eerste feelgood.

‘De kunst van gelukkig zijn’ wordt uit het perspectief van Emma verteld. De lezer wordt door de auteur op een aangename wijze meegenomen in het leven van Emma. Maar Valerie Vaes blijft wel realistisch want het is niet altijd rozengeur en manenschijn…

Emma krijgt dilemma’s voorschotelt, zowel op haar werk als privé, Daar heeft Emma het best moeilijk mee maar laat dit natuurlijk niet blijken. Emma krijgt haar vriend Daan, vriendin Jasmine en collega Jens natuurlijk steun in de moeilijke periode waar ze doorheen moet. Maar ze alle drie hebben ze ook geen blad voor de mond. Dit wordt nog een graatje erger wanneer haar ook nog een de spiegel voorgehouden wordt. Emma haar hoofd loopt bijna over. Want er is ook nog steeds de ene zin die onderaan een brief van haar vader staat, waarvan Emma niet exact weet wat hij daar mee bedoeld.

Elke dag is een kans om je leven te veranderen.

Zoals ik al aangaf schrijft Valerie Vaes realistisch waardoor de dingen die Emma meemaakt echt overkomen. Door de dilemma’s en confrontaties die Emma voorgeschoteld krijgt merk ik zeker dat dit Emma aan het denken zet, ook over de zin van haar vader.
De ontwikkeling die Emma doormaakt vind ik als lezer erg mooi om te lezen.

Valerie heeft met ‘De kunst van gelukkig zijn’ een hele mooie debuutfeelgood geschreven!

‘De kunst van gelukkig zijn’ krijgt van mij 4 Sterren.