Blogtour Fantasy Recensie Science Fiction Young adult

Dromen in Rood van Jen Minkman, uitgegeven door Dutch Venture Publishing

Cover
Wat een schitterende hardcover heeft het boek ‘Dromen in Rood’. Dat voor deze cover verschillende tinten rood zijn gebruikt, kan natuurlijk ook niet anders bij zo’n titel. De rand van de cover bestaat uit bloemen en het lijkt net een soort 3D want in de verte /diepte zie je de aarde waarboven sterren zweven….Ik vind dit tot nu toe de allermooiste cover die ik dit jaar in mijn handen heb gehad.

Het verhaal
Samen met haar vader en zusje Sanne vlucht Marise weg van de Aarde. Er staat een shuttle op hen te wachten die ze van de onbewoonbare verklaarde Aarde gaat vervoeren naar de planeet Mars. Ze zullen daar in de koepel moeten verblijven en dat voor de rest van hun leven. Vrij bewegen kan in de koepel maar daarbuiten moeten ze gebruik maken van een speciaal pak en zuurstoftank. Hopelijk lukt het om Mars geschikt te maken zodat ze net zoals op Aarde ook daar kunnen leven.
Marise vraagt zich af of Mars inderdaad zo verlaten is zoals wordt verteld….Is het leven buiten de koepel werkelijk zo doods? Dan doet ze een ontdekking en die brengt meer ter weeg dan dat ze ooit had kunnen denken….

Mijn mening
Voordat ik mijn mening over het verhaal ‘Dromen in Rood’ van Jen Minkman geef, wil ik de tekst die als eerste te lezen staat op de achterkant van het boek met jullie delen.

‘Ik ontmoette iemand die me een nieuwe wereld liet zien. Hij bracht me naar wouden vol leven, muziek en wonderen. We bezochten rijken gevuld met glinsterend goud. In feite bood hij me de kans mijn dromen in het echt te bleven.’

Mijn fantasie gaat gelijk met me op de loop naar het lezen van de eerste alinea. Dit klinkt als een romantische avontuurlijke fantasy. Maar dat is het niet! Ik lees gelijk de tweede alinea.
Deze luidt:

‘Het moet wel als het mooiste sprookje op aarde klinken. Dat is het alleen niet. Dit is het begin van een verhaal vol licht dat de duisternis opzocht. En het speelt zich niet af op Aarde, maar op Mars.’

Deze alinea maakte mij dan ook zeer nieuwsgierig naar het verhaal ‘Dromen in Rood’. En ik kan wel zeggen dat Jen Minkman mij niet teleurgesteld heeft. Nee in tegendeel, ik vind ‘Dromen in Rood’ een heel mooi en pakkend verhaal. De technologie die de auteur in dit verhaal heeft beschreven bestaat misschien al wel of is in ontwikkeling. Wie weet is deze wellicht over een paar jaar realiteit….
Natuurlijk is ‘Dromen in Rood’ een verhaal maar wanneer ik er over nadenk en mijn eigen fantasie op zijn beloop laat, lijkt me het helemaal niet vreemd dat er wordt onderzocht op welke wijze op een andere planeet geleefd zou kunnen worden. Het verhaal zet in ieder geval tot nadenken.

In ‘Dromen in Rood’ is het moederschip De Cosma XI van de Aarde onderweg naar Mars. Op Mars zijn er zo’n 20 koepels gebouwd waarin al mensen wonen. Vanuit het moederschip worden de mensen via een shuttle naar de verschillende koepels gebracht. De bestemming van Marise, haar zusje en vader is de Tholuskoepel, waar ze gaan wonen in een huis die aan de rand van deze koepel staat. Hun nieuwe leven begint….

Het verhaal wordt vanuit het personage Marise verteld. Het gaat over het leven dat ze opbouwt in een nieuwe wereld. Een wereld die totaal anders is en toch op sommige punten ook weer niet. Want Jen Minkman, heeft zoals zij dit gebruikelijk altijd doet, actuele onderwerpen in haar verhaal verwerkt.

De auteur weet de gevoelens altijd zo te beschrijven dat het naar mijn mening niet anders kan dan dat die emoties bij alle lezers wel binnen moeten komen. Of het nu gaat over het ontstaan van een mooie vriendschap, een hechte samenwerking, het ontdekken van de liefde of het verlies en het gemis van een dierbare. Naast deze onderwerpen komen er in ‘Dromen in Rood’ ook dilemma’s en confrontaties aan de orde. Een belangrijke is het onrecht wat een ander wordt aangedaan.

Een personage, en nee ik noem niet wie, worstelde er enorm mee over wat er was ontdekt. Ik voelde gewoon de innerlijke strijd die dit personage onderging! Ik vind het superknap wanneer dit zo realistisch beschreven wordt. Ik heb dit boek dan ook graag gelezen.

‘Dromen in Rood’ krijgt van mijn 4,5 Sterren