De Week van Jeugdboek Recensie

De Week van De Torenclub

Recensie ‘De Torenclub en het MYSTERIE van de MAYA’S’ van Marianne v/d Wal, uitgegeven door Dutch Venture Publishing

Cover
De prachtige cover van het tweede boek in de serie van de Torenclub:’De Torenclub en het MYSTERIE van de MAYA’S’ is er eentje die opvalt. Ik heb het een tijdje in mijn handen om eens goed te bekijken wat er allemaal op staat. Ik bedoel niet alleen de cover maar ook de achterkant van het boek. Het ziet er tof uit.

Het verhaal
Na het avontuur in de grafheuvel, hebben de klasgenoten Joost, Karlijn en Jeffrey de ‘De Torenclub’ opgericht. Jeffrey woont al jaren alleen met zijn moeder. Zijn vader Dirk is jaren geleden tijdens een archeologisch onderzoek verdwenen. Hij is vermist maar kan ook dood zijn. Joost zijn vader (Chris), de collega van Dirk, heeft ook al jaren niets van hem vernomen. Ze denken dan ook dat hij dood is totdat….
Jeffrey ontvangt een vreemd telefoontje wanneer hij thuis is. Het is Jeffrey zijn vader die aan geeft dat hij in gevaar is. Jeffrey zijn vader is op zoek naar de vijfde codex. In die codex, wat een eeuwenoude Mayamanuscript is, staat de vindplaats van een oud en zeer gevaarlijk voorwerp beschreven.

Al snel willen de leden van De Torenclub Jeffrey’s vader gaan helpen. Onder begeleiding van Joost zijn vader reist ‘De Torenclub’ naar Mexico. Helaas mag hun vriend Gert niet mee maar die zal vanuit Nederland helpen daar waar het kan en nodig is. Wanneer ze in Mexico op zoek gaan naar Dirk, blijft deze onvindbaar. Ze gaan op zoek naar de vijfde codex, in de hoop zo ook Dirk te vinden. De tamtam in Mexico werkt snel want het blijkt dat een geheime genootschap ook op zoek naar het mysterieuze en machtige voorwerp. Die geheime genootschap blijkt hun in de gaten te houden en zit achter De Torenclub aan! Lukt het ‘De Torenclub’ om de vader van Jeffrey op tijd te vinden en een crisis te voorkomen?

Mijn mening
Wat ik erg leuk vind van Marianne v/d Wal is dat ze elk hoofdstuk begint met een verhaallijn die teruggaat in de tijd en te maken heeft met het mysterie van de Maya’s. Hierdoor wordt het verhaal van ‘De Torenclub en het MYSTERIE en de MAYA’s’ nog boeiender. Want wat de leden van De Torenclub nu allemaal weer mee maken is af en toe ook best heftig! Zo heftig dat ik me eigenlijk afvraag of lezers van 10 jaar de avonturen niet té spannend vinden. Al snel realiseerde ik me dat de lezers van 10 jaar nu veel stoerder zijn dan toen ik die leeftijd had, dus dat komt vast goed. Stukje voor stukje wordt het mysterie duidelijker waarbij de spanning niet ontbreekt!

‘Nou, ik dacht: als die goden bij elkaar horen, past een driehoekje het beste. De een kan niet zonder de ander, net zoals wij met zijn allen.’

De personages van Jeffrey, Joost en Karlijn kunnen, zoals pubers dit kunnen, af en toe ook best pittig naar elkaar toe zijn. Maar wanneer ze eerlijk naar elkaar zijn kunnen ze ook niet zonder elkaar. Hun vriendschap en band wordt door hun samenwerking alleen maar sterker! Hierdoor voelt Jeffrey tijdens zijn zoektocht naar zijn vader gesteund. Want dat Jeffrey best worstelt met zijn gevoel is natuurlijk niet vreemd.
Naast alle spannende ontwikkelingen heeft Marianne van der Wal de verliefdheid van Joost en Karlijn op een leuke en herkenbare wijze in het verhaal verwerkt.

Net zoals ‘De Torenclub en het GEHEIM van de GRAFKELDER’ is ook dit boek op een vlotte en in een makkelijk leesbare stijl geschreven. Ik vloog door dit archeologische avonturenverhaal heen, waar ik ook weer van genoten heb!

‘De Torenclub en het MYSTERIE van de MAYA’S’ krijgt van mij 4 vette Sterren.