Blogtour Ecothriller Recensie

Ontworteling van Janine Keijser, uitgegeven door Uitgeverij Doornwater

Cover
Wauw de ogen van die Jaguar! Adembenemend! Ik word er bijna door gehypnotiseerd. Het is niet het enige wat me aantrekt van de cover van de Ecothriller ‘Ontworteling’ van Janine Keijser. Een vrouw staat op een rots en kijkt naar een brandende vlakte. Waarom vlucht ze niet?

Het verhaal
Lara heeft met Remco een afspraak over een opdracht. En niet zo maar een opdracht! Remco leidt een organisatie die inheemse gemeenschappen helpt. Hij vraagt Lara naar het Amazonegebied in Brazilië af te reizen om daar samen met een collega en een gids een inheemse stam te bezoeken. Het blijkt een bijzondere opdracht te zijn want Lara dient ala minute te beslissen of ze de opdracht aanneemt. Zonder alle details te weten stemt Lara in. Dit omdat ze al heel erg lang een bezoek aan het Amazonegebied wil brengen.

Wanneer Lara gearriveerd is in het regenwoud en de inheemse stam bezoekt komt ze er al snel achter dat er een aantal zaken niet kloppen. Al snel wordt Lara in een angstaanjagend kat-en-muisspel getrokken. Maar ze wil hoe dan ook de waarheid boven tafel krijgen. Door de huiveringwekkende situaties die ze meemaakt komt ze in een zwart gat terecht, waar ze in hallucinerende toestand geconfronteerd wordt met haar diepste angsten. Tijdens die confrontatie voelt Lara dat er krachten in haar loskomen. Kan ze die innerlijke en intense krachten inzetten om zich te ontdoen van haar demonen?

Mijn mening
‘Ontworteling’ is de derde Ecothriller van Janine Keijser. Voor mij is het de eerste kennismaking met deze auteur en het genre waarin ze schrijft. Dit maakt gelijk duidelijk dat ik de haar eerdere verschenen boeken ‘Rauw’ en ‘Beproevingen’ niet heb gelezen. Of ik dit als storend heb ervaren? Nee, want ‘Ontworteling’ is als een stand alone prima te lezen.

De auteur kaart in haar Ecothriller een actueel probleem aan, namelijk de ontbossing van het regenwoud. Maar het gaat niet alleen over de bomenkap maar ook over bosbranden en geweldsmisdrijven die worden gepleegd. De oorspronkelijke bewoners van het regenwoud zijn, en niet alleen in dit verhaal maar ook in het echte leven, de verliezers.

‘De verbondenheid tussen mens en de natuur is allang ver te zoeken.’

Het personage van Lara komt in het begin wat naïef en wat angstig op mij over. Dit is van korte duur want al snel kom ik erachter dat ondanks de angst die duidelijk bij Lara aanwezig is, Lara een echte doorzetter is! Ze maakt kennis met duistere krachten die haar overvallen. Lara weet zich open te stellen voor haar omgeving waardoor ze zich bewust wordt van haar eigen innerlijke krachten. En die innerlijke krachten heeft ze zeker nodig om in de woeste jungle te overleven. Lara krijgt met veel gruwelijke en angstaanjagende situaties te maken. Op een gegeven moment vond ik echt dat Lara niets anders deed dan vechten en dat had van mij wel wat minder gemogen.

‘Ontworteling’ is een pittige en spannende Ecothriller. Janine Keijser heeft op een geloofwaardige wijze de innerlijke krachten en de verbondenheid met de natuur verwerkt in dit boeiende verhaal. Ze heeft met een indrukwekkende wijze en vlotte schrijfstijl er voor gezorgd dat ik na het dichtslaan ‘Ontworteling’, dit verhaal niet zomaar eventjes naast me neer kan leggen.…
Inmiddels heb ik na het uitlezen van het boek gegoogeld op het onderwerp en ben eigenlijk best geschrokken om te moeten constateren hoe realistisch ‘Ontworteling’ is. Mijn complimenten.

‘Ontworteling’ krijgt van mijn 4 vette Sterren.