Kinderboek Recensie Serie

Nep-echt van Hellen Bootsman, uitgegeven in eigen beheer

Cover
Wat heeft Nep-echt een ontzettende leuke cover. Het vrolijk zwaaiende meisje met duikbril en snorkel op de skippybal springt gelijk in het oog en tovert een lach op mijn gezicht.

Het verhaal
Het meisje op de skippybal heet Oetje. Ze heeft geen geld en geen vrienden. Ze woont samen met haar gestreepte kat Coentje en wandelende tak Walbert in een oud krakend huis dat ze ‘Paleis’ noemt. Oetje eet de ene dag boerenkool en de andere dag bonensoep en heeft nog nooit taartjes gegeten. Ze leest graag en wandelt al dromend urenlang in het bos. Ze is gelukkig! Dan hoort ze dat bij de manege een springwedstrijd wordt gehouden. Oetje wil meedoen maar hoe kun je nou springen als je geen pony hebt?

Mijn mening
Wat heb ik genoten van dit kinderboek! Hellen Bootsman heeft het verhaal van Oetje op zo’n fijne manier weten te schrijven en met daarbij haar prachtige illustraties. Hierdoor zie ik het verhaal als een film voor me. Ik schiet dan ook in de lach om de bijzondere uitgedoste Oetje die op haar skippybal door de straten van het kleine dorpje Luttel stuitert. Vrolijk roept ze haar naam zodat iedereen weet wie ze.

Veel dorpelingen moeten niet zoveel van Oetje hebben, ze vinden haar een beetje vreemd en ze stinkt ook een beetje. Oetje heeft dit niet door en doet aardig tegen iedereen. Zélfs tegen de zeurpieten en zeurkousen. Alleen de slager en zijn vrouw doen aardig tegen Oetje. Ze kijken vreemd op wanneer Oetje vertelt dat ze nog nooit taart heeft gegeten.

Wat ik niet ken, dat kan ik ook niet missen.

Naast hilarische gebeurtenissen ontroert Oetje me ook. Dit door haar onbevangenheid, eenvoud en eerlijkheid. Ze maakt zich niet druk om dingen die ze niet kent. Oetje is gewoon een schatje, ze heeft mijn hart veroverd.

Hoe de volwassenen en ook sommige kinderen tegen haar doen en hoe Oetje daarop reageert daar kan menigeen nog een heleboel van leren! Het is een echte aanrader!
Nep-echt is een keileuk boek om voor-, samen- of lekker zelf te lezen, leeftijd maakt niet uit.

Ik geef ‘Nep-echt’ graag 4,5 Sterren.