Recensie Young adult

Naar het licht van Nina Verheij, uitgegeven door Hamley Books

Cover
De cover valt mij gelijk op door de prachtige lucht die er op afgebeeld staat! Maar het roept door de tekst en door een persoon die met haar rug naar mij toe bovenop een rots staat, vragen op. Zo nieuwsgierig als ik ben, pak ik dit mooie boek op om er achter te komen waar het overgaat.

Het verhaal
Jo kampt al een aantal jaren met een schuldgevoel. Dat schuldgevoel heeft ze sinds de dood van haar ouders en broer. Al bijna acht jaar leeft ze met de vraag ‘waarom leef ik nog wel en zij niet?’ Ze heeft besloten om voor haar achttiende verjaardag terug te gaan naar haar geboorteland om aan de allesoverheersende haat in haar hart wat te doen. Volgens Jo kan maar één missie haar die verlossing brengen zodat ze op haar achttiende verjaardag kan starten met een nieuw begin! 

Mijn mening
Dit keer geen thriller van Nina Verheij. Want Nina heeft het lef gehad om na haar drie thrillers een Young adult te schrijven. Ik vind het knap en heb er respect voor!

‘Naar het licht’ vind ik een spannend en mysterieus boek. En spannend begint het zeker. Want een inbreker wordt ontdekt door een meisje en dat meisje, Fien genaamd, wordt door die inbreker meegenomen. De inbreker besluit om samen met Fien en haar hond op reis te gaan naar Fulenië.

Jo haar personage heeft bijna acht jaar geleden een traumatische ervaring opgedaan. Ze vindt dat ze toen meer had moeten doen en leeft dan ook sindsdien met een schuldgevoel. Haar schuldgevoel is heftig vind ik en totaal onterecht (mijn mening hé). Zoals Nina het schuldgevoel van Jo heeft omschreven doet mij pijn. Het verdriet, haar onmacht en de boosheid. De boosheid naar zichzelf toe omdat ze vindt dat ze te weinig heeft gedaan raakt mij. Ik voel haar worsteling. Ik vind het dan ook erg dat Jo al die jaren met dat schuldgevoel heeft moeten rondlopen. 

Fien haar personage vind ik bij tijd en wijle een erg bijdehante tante waar ik af en toe ook wel om moet lachen. Ik vind het leuk om te lezen dat ze weet hoe ze Jo soms weet te verleiden om antwoorden te geven op haar vragen.

Het verhaal ‘Naar het licht’ bestaat naast de proloog uit acht dagen. Deze beginnen allemaal met een aantal zinnen uit een muzieknummer die met het verhaal te maken hebben. De acht dagen hebben een aantal korte en bondige hoofdstukken. Door vlotte schrijfstijl van de auteur leest het verhaal voor mij als een tierelier.

De auteur laat mij lang in spanning welke kant het verhaal op gaat. Nina doet dit op zo’n wijze dat het verhaal me bezig houdt maar wanneer er eenmaal een tipje van de sluier is opgelicht wordt het verhaal nog boeiender en geheimzinniger. En dan het einde……
Zo anders dan dat ik in gedachten had en dat is maar goed ook:-)

‘Naar het licht’ van Nina Verheij krijgt van mij 4 Sterren!