Zonder schuld van Dana Smit
Recensie Thriller

Zonder schuld van Dana Smit, uitgeverij: Ambo|Anthos


Een vrouwenoog vanaf de zijkant gefotografeerd staat op de mooie blauwe cover, het is een blikvanger. De naam van de auteur in het wit en de oranje titel van het boek passen goed in het geheel. Geen wonder dat ik met dit boek de winkel uitliep……

Het verhaal
Die ochtend was Hazel Kramer met het goede voornemen, om wat aan haar conditie te gaan doen, opgestaan. Ze voegde daad bij het woord maar het lekker bakkie koffie met het croissantje ging haar neus voorbij. Want ze werd tijdens het snelwandelen, joggen was het echt niet;-) door inspecteur Adam Palmer gebeld met het verzoek om zo snel mogelijk naar een plaats delict te komen. Hij had haar expertise als profiler nodig.
Hazel werd op de plaats delict geconfronteerd met een vermoordde vrouw, die bedolven lag onder het vuilnis in de slaapkamer van de eigen woning. Dit doet Hazel denken aan een eerdere zaak, ze zoekt dan ook contact met Julius Bell, de advocaat die bij de vergelijkbare zaak betrokken was. Hazel vraagt om zijn hulp, die zegt hij toe maar stelt wel een voorwaarde.

Mijn mening
Na een veelbelovende en spannende proloog is mijn verwachting hoog! ‘Zonder schuld’ bestaat uit 2 verhaallijnen die uit het perspectief van Hazel en Julius wordt verteld. Het verhaal is spannend, een tikje duister en door de boeiende schrijfstijl van Dana Smit weet ze me helemaal het verhaal in te zuigen.
‘Zonder schuld’ heeft mijn volle aandacht en ik leg het boek dan ook pas weg wanneer ik het uit heb.

‘Naar verluidt heb jij ook een heel boek aan geheimen die je liever niet uit ziet komen’.

Vrij snel heb ik het vermoeden wie de dader is maar Dana Smit weet me toch op het verkeerde been te zetten. Ze heeft een sterk en overtuigend verhaal geschreven waarbij de personages goed zijn uitgewerkt.

Hazel, die als profiler, echt de goede vragen stelt maar soms aan zichzelf twijfelt door bepaalde situaties waar ze door Julius maar ook door Adam in verzeilt raakt. En dan wordt door alle personages een leugentje om bestwil niet geschuwd. Dat maakt des te lastiger voor Hazel om er achter te komen wie wanneer de waarheid spreekt…

‘Als je het beestje bij de naam wilt noemen, dat zelfs psychopaten begrijpen dat je soms andere mensen nodig hebt om het leven door te komen’.

De auteur heeft zich door haar opgedane ervaring als detective bij de Londense politie laten inspireren voor het schrijven van deze thriller en gelukkig niet voor een verhaal! Ik kijk dan ook graag uit naar het volgende deel in de Hazel Kramer serie.

‘Zonder schuld’ krijgt van mij 4 dikke Sterren.