Recensie Thriller

Het Proces van David Baldacci, uitgegeven door A.W. Bruna uitgevers



Cover
Een man met een aktetas loopt een hoge trap van een imposant gebouw op. De titel en de tekst op de cover maken mij erg nieuwsgierig hoe dit proces gaat verlopen? De tekst en de dikte van het boek zegt mij dat ‘Het Proces’ geen makkelijk strijd gaat worden!

Het verhaal
De zwarte Jerome Washington heeft een advocaat nodig nu hij wordt beschuldigd een wit oud echtpaar op een brute wijze te hebben vermoord. De in het zuiden van Amerika wonende Jack Lee wordt gevraagd om als advocaat Jerome te verdedigen. Jack heeft nog nooit iets tegen het racisme in zijn omgeving gedaan. Jack weet eigenlijk van tevoren al wel dat de zwarte Jerome geen eerlijke behandeling zal krijgen. Dit maakt dat Jack twijfelt en onzeker is maar om zijn ogen te sluiten voor het onrecht wat Jerome wordt aangedaan, dat kan hij niet.

Uit onverwachte hoek krijgt Jack hulp van Desiree Dubose. Zij is een zwarte advocate die haar hele leven wijdt aan gerechtigheid en gelijkheid. Ze heeft van de zaak Washington gehoord en de eis van het OM. Samen met Jack gaat ze de juridische strijd aan om de doodstraf te voorkomen. Al snel komen ze er achter dat er meer speelt en dreigt er gevaar. De mensen die bezig zijn om de behaalde successen van de burgerrechtenbeweging ongedaan te maken en daarbij schuwen ze duistere krachten niet!

Ondanks dat Lee en Dubose het niet altijd met elkaar eens zijn, gaan ze samen het gevecht aan om een eerlijk proces en gerechtvaardigheid te bewerkstelligen in een door een rassenstrijd verscheurd land.

Mijn mening
‘Het Proces’ van David Baldacci speelt zich af in 1968 en is erg heftig. Ik vind het zeker een realistisch verhaal. Het herinnerde me aan documentaires die ik in het verleden over racisme heb gezien en aan de geschiedenislessen op school over discriminatie. Helaas herinnert het me ook aan beelden die we heden ten dage nog weleens langs zien komen in het nieuws. Angstaanjagend gewoon dat die vijandigheid nu anno 2024 nog steeds speelt. Gelukkig wel in mindere mate, maar toch komt het nog steeds voor:-(

Tijdens het lezen van alle wreedheden en de haat merkte ik dat ik het vreselijk vond om die gebeurtenissen te lezen. Het bezorgde me gewoon kippenvel en had ik paar keer de neiging om het boek aan de kant te leggen. Aangezien dit mijn eerste kennismaking is met werk van deze auteur weet ik niet of dit de gewoonte van hem is maar de lezer wordt echt niet gespaard. Het is huiveringwekkend hoe de auteur de onrechtvaardige situaties en het gruwelijke geweld wat daarbij gebruikt weet te beschrijven.

De personages vind ik allemaal goed uitgediept. In het begin twijfelde ik wel een beetje aan Jack Lee zijn karakter. Gelukkig verandert hij door de samenwerking met Desiree Dubose en wordt hij strijdvaardiger.

‘Het Proces’ vind ik ondanks de heftigheid ervan, een zeer goed verhaal. Het is een thriller dat naar mijn mening waargebeurd kan zijn en verfilmd zou moeten worden. Dit omdat we onze ogen, voor hoe het in het verleden was en een klein beetje hoe het nu nog is, niet mogen sluiten.

‘Het Proces’ krijgt van mij 4 sterren.