Jeugdboek Recensie

De gestolen spreuk van Ina de Man, uitgegeven door Hamley Books

Cover
 
De kleurrijke cover vind ik in eerste instantie wat druk overkomen maar ik merk hoe langer ik er naar kijk, hoe meer nieuwe dingen ik ontdek. Op een gegeven moment heb ik het boek ‘De gestolen spreuk’ zelfs op de kop gehouden want op die manier viel er nog meer te zien. Echt wel intrigerend.



Het verhaal
 
Max mag graag gamen en doet dit altijd samen met zijn beste vriend Jonas. Zo zijn ze ’s avonds laat druk bezig met een spel wanneer Max vanuit zijn ooghoek iets zit bewegen in de tuin. Jonas woont vlak naast Max en samen gaan ze polshoogte nemen wie of wat er in de tuin aanwezig is. Wanneer ze in de tuin komen zien ze een bijzonder iemand wegrennen. Ze bedenken zich niet en gaan er gelijk achteraan. Door een onverklaarbare wijze komen Max en Jonas terecht in de magische wereld van Shardhaven en komen oog in oog te staan met bijzondere wezens.



Er is een magisch boek gestolen en daardoor gaat het niet goed met het leven op Shardhaven. De twee vrienden moeten even slikken wanneer ze horen dat zij de enigen zijn die er voor kunnen zorgen dat het magische boek weer in de juiste handen terecht komt. Met hulp van een koppige gnome starten ze samen een spannende zoektocht vol raadsels, gevaren en onverwachte veranderingen van een magisch wezen. Lukt het hen om op tijd alle uitdagingen te overwinnen en Shardhaven te redden?



Mijn mening
 
Voordat ik mijn mening geef over ‘De gestolen spreuk’ van Ina de Man wil ik eerst even een compliment geven aan de tekeningen van Shanna Paulissen en het Design by Lotte. Zij zorgen ervoor dat het boek er van binnen prachtig uitziet en daar geniet ik van.



Ik heb inmiddels al meerdere boeken van Ina de Man mogen recenseren en ik heb dit met veel plezier gedaan. Dit geldt ook voor het jeugdboek ‘De gestolen spreuk’. Voor dit verhaal heeft de auteur gekozen om er magie in te verwerken waar veel mysterie omheen hangt. Ik vind dit goed gedaan.



‘De gestolen spreuk’ lijkt wel op een spannende game waarbij de hoofdpersonages Max en Jonas steeds meer opdrachten moeten oplossen en uitdagingen aan moeten gaan. Ik verwacht wel dat door het onderwerp gamen dat verwerkt is in ‘De gestolen spreuk’ het fantasierijke verhaal extra aanspreekt bij de jeugdige lezers. Ik denk namelijk door de gebeurtenissen die gamers Max en Jonas allemaal meemaken ook wel een beetje te vergelijken zijn met de levels in een game toch? Of heb ik dit helemaal mis? Ach, van gamen heb ik helemaal geen verstand…



Wel weet ik dat door de beeldende en meelevende schrijfwijze van Ina de Man ik de gebeurtenissen van Max en Jonas mee heb beleefd. De frustratie van Jonas maar ook de angst die bij beide jongens af en toe om de hoek kwam kijken is levensecht omschreven en voor mij voelbaar. Daarnaast is het verhaal avontuurlijk en boeiend waarbij samenwerken een grote rol speelt.



Ina de Man heeft voor het verhaal een verrassend einde geschreven en ik kan wel zeggen dat ik die erg leuk bedacht vind.



‘De gestolen spreuk’ krijgt van mij 4 sterren.