De Week van Interview

De week van Ryanne Veldkamp, het interview

Ryanne, wil jij je kort voorstellen aan de lezers die je nog niet kennen? 
Natuurlijk. Ik ben Ryanne Veldkamp, 32 jaar en volgens mij redelijk verslaafd aan schrijven! Ik schrijf graag verhalen met een rauw randje. Ook mag ik met enige regelmaat een mini-roman voor de Story schrijven en dat vind ik ook erg leuk om te doen.

Vorige week is van je serie Water en Vuur het vierde deel Vuurzee uitgekomen. Verheug jij je enorm uit naar zo’n moment of heb je dan toch wat last van spanning? 
Echt spanning heb ik op zo’n moment niet meer. Op het moment dat een boek uitkomt, heb ik het samen met mijn proeflezers en uitgeefster meerdere malen goed doorgelezen en aangepast en ben ik er klaar voor om het met de lezers te delen. Ik kijk altijd erg uit naar de eerste reacties en daarna probeer ik het een beetje los te laten. 
 
Bezoek je kort daarna een boekenwinkel in de buurt om te kijken of je boek er al ligt? Of gaat dit jou een stap ver?  
Nee, ik ga er niet speciaal voor naar een boekenwinkel, maar als ik toevallig in de bieb of in een boekenwinkel ben, kijk ik natuurlijk wel even of er een boek van mij of mijn AprilBooks collega’s te vinden is. 
 
Wie lezen je verhalen als eerste? Familie? Je redacteur of misschien proeflezers? 
De proeflezers. Marleen en Ellen lezen tijdens het schrijfproces al met me mee. Dat vind ik handig, want zo kan ik de feedback meteen verwerken. 

Ik heb begrepen dat je vroeger altijd al wel bezig bent geweest met het schrijven van verhalen en dat in 2021 je eerste boek ‘Omarm ons’ is uitgegeven. Wat was voor jou de aanleiding om na al die jaren om een boek te gaan schrijven? 
Ik wilde het al langer proberen, maar het kwam er nooit van. Ik schoof het voor me uit naar ‘later als ik er klaar voor ben’. Dat veranderde in 2020 toen ik een Mola zwangerschap kreeg. Na diverse curettages, operaties, chemo-injecties en zelfs een baarmoederverwijdering realiseerde ik mij dat als je iets graag wilt, je ervoor moet gaan. Ik schreef Omarm ons, stuurde het naar een uitgeverij en ruim een jaar later had ik het boek in mijn handen.  

 Sinds 2021 zijn er al heel wat boeken van je hand verschenen. Put je uit al die verhalen die je in het verleden hebt geschreven? 
Nee, die verhalen heb ik nooit opgeslagen. Alles wat ik nu schrijf is nieuws bedacht. Mijn tab met verhalen ideeën staat altijd aan. 
 
Voor ‘De week van’ heb ik tot nu toe al je boeken gelezen van de Water en Vuur serie. De personages die in de serie voorkomen zijn die gebaseerd op dierbaren uit je omgeving? Zit er ook een personage bij met wie jij jezelf het meeste in herkent? 
De personages zijn niet gebaseerd op dierbaren uit mijn omgeving. Het ontstaat in mijn hoofd en dat zet ik op papier. Ik denk het van tevoren ook niet uit. Het verhaal schrijft zich vanzelf. Je stopt denk ik altijd wel iets van jezelf of je omgeving in een verhaal. Maar elk verhaal wat ik geschreven heb, ontstaat in mijn hoofd en begint te leven tijdens het schrijven.  
Ik heb niet echt een personage waarin ik mezelf heel erg herken. Qua doen en laten denk ik dat Hailey en Liva het dichtste in de buurt komen. Qua personages heb ik op dit moment heel erg een zwak voor Kjeld en Mats, maar dat kan morgen weer anders zijn, haha. 
 
Wat heeft je geïnspireerd tot het schrijven van de Water en Vuur serie en de wijze waarop je de personages terug hebt laten komen? 
Dat begon met een verhaal uit de bundel Verboden Vruchten, Tom heeft in dat verhaal een jonger broertje Lars. Hij leek Petra en mij interessant om een eigen verhaal te geven, Vuurwerk. Het bundelverhaal is opnieuw uitgegeven met als titel Vuurproef en is dus het begin van de Water en Vuur serie. De personages terug laten komen vind ik heel erg leuk omdat het tijdens het schrijven echt voelt als familie. Des te lastiger om er afscheid van te nemen aan het eind van de serie. 

Is het vierde deel Vuurzee het laatste deel van de serie Water en Vuur?  
Dat was wel het plan, maar er komt nog een deel bij; Vuurgloed. Een novelle waar de broer van Kjeld, Joey aan het woord komt. 

Volgens mij gaat het schrijfproces bij jou best snel aangezien je in de afgelopen twee jaar twee series hebt geschreven, vraag ik me af of je alweer met een nieuwe serie bezig bent? Zo ja kun en wil je daar iets over delen? 
Ja, dat gaat best snel. Op dit moment schrijf ik aan de Match-serie. Dat zijn twee verhalen die zich tegelijkertijd afspelen. In het ene deel volgen we Eline en Noud die het plan hebben om hun vrienden Axel en Tara aan elkaar te koppelen. In het andere deel volgen we Axel en Tara die daar op zijn zachts gezegd niet heel erg blij mee zijn… 
 
Lees je zelf ook graag? Zo ja welk boek lees je op dit moment? Van welk boek heb jij genoten en raad jij aan? En waarom? 
Ik lees graag, maar doordat ik momenteel veel aan het schrijven ben, heb ik er helaas niet zo heel veel tijd voor. Ik lees vooral veel van mijn collega’s bij April Books en dat zijn allemaal aanraders. 
 
Heb je naast je drukke bezigheden ook nog hobby’s? 
Kerstfilms kijken, wandelen en muziek luisteren om nog meer inspiratie te krijgen. 
 
Samen met je uitgever April Books en een aantal andere collega auteurs hebben jullie met een kraam op de Deventer boekenmarkt gestaan. Dit is de drukst bezochte boekenmarkt van Europa heb ik begrepen. Heb je nog een leuke ervaring of anekdote die je wilt delen? 
Dat klopt! Het was supergezellig en heel erg druk. We hadden gelukkig heel wat beter weer dan vorig jaar en er is goed verkocht. 
 
Wil je ook nog iets vertellen over je ervaring van de signeersessie die je met andere auteurs hebt gehad bij boekhandel Broekhuis in Deventer? 
Ik mocht samen met Mirjam Mieserius en Karin Quint signeren. Ik had beide dames nog nooit eerder ontmoet en ik vond het superleuk om kennis met ze te maken. Het signeren bij Broekhuis was een hele leuke ervaring en ik mag het gelukkig volgend jaar weer doen. 
 
Het kan zijn dat je dit liever privé houdt maar wil je ook iets vertellen over je gezin? 
 Ik ben sinds 2014 getrouwd met Johan en samen hebben wij drie jongens. Jurre van negen, Thyme van acht en Sven van zes jaar. We wonen in het rustige Friesland samen met heel wat dieren. 
 
Ryanne, ik wil je graag bedanken voor je openheid, onze fijne samenwerking en de tijd die je hebt vrijgemaakt voor Boek2Musch!