De Week van Recensie Roman

Vuurdoop
 van Ryanne Veldkamp
, uitgegeven door April Books

Cover

‘Vuurdoop’ is het tweede deel in de Water en Vuurserie. ‘Vuurdoop’ heeft natuurlijk net zoals de voorafgaande delen, een herkenbare cover met bubbels en confetti. De titel heeft een aparte lettertype in het wit. Voor ‘Vuurdoop’ is er een mooie groene kleur uitgekozen! Dus dit boek heeft prachtige groene sprayed edges! 



Het verhaal

De workaholic Rick heeft een eigen bedrijf in hypotheekadviezen. Zijn bedrijf is zijn passie en het gaat allemaal zo goed dat hij een tweede vestiging heeft geopend. Toch gaat niet alles voorspoedig in Rick zijn leven. Hij heeft namelijk een erfelijke oogziekte. Rick sluit zijn ogen voor de waarheid, hij probeert zijn ziekte zo goed mogelijk voor zijn omgeving privé en zakelijk te verbergen.



Liva heeft een zoontje en staat er alleen voor. Ze is op zoek naar een nieuwe baan en solliciteert bij het bedrijf van Rick. Liva gaat voor Rick aan de slag als administratief medewerker. In het begin van hun samenwerking stelt Rick zich afstandelijk op maar langzamerhand merkt hij dat hij zich steeds meer voor haar openstelt. Durft hij zijn gevoelens te erkennen? Hij wordt slechtziend en kan Liva toch niets bieden? En trouwens wat moet zij nu met zo’n vent als hij…..



Mijn mening
Na het lezen van Vuurproef en Vuurwerk in de Water en Vuurserie van Ryanne Veldkamp begin ik met veel plezier in het volgende deel ‘Vuurdoop’. Aangezien de twee eerdere verhalen mij op verschillende vlakken heeft geraakt, verwacht ik dit nu ook weer.



‘Vuurdoop’ vertelt het verhaal over Rick. Rick heeft passie voor zijn werk, is een workaholic en maakt veel uren. Voor een deel is dit herkenbaar voor mij. Zelf doe ik namelijk al jaren mijn werk met veel plezier en vind het nooit erg om wat extra te werken. Rick heeft een eigen bedrijf dus ik snap heel goed dat hij vanuit zijn drive en passie nog meer werkt. Daarnaast is hij alleen en heeft eerst niemand die hem laat zien en merken dat er ook andere prachtige dingen in het leven zijn. Totdat Liva en haar zoontje Emiel in zijn leven komen. Liva heeft, ondanks dat zij ook voldoende heeft meegemaakt, een positieve instelling in het leven. De wijze waarop zij invloed op Rick heeft, die daardoor anders tegen zaken aan gaat kijken, is ontroerend om te lezen. Rick zijn personage is als een stoere vent neergezet maar Liva zorgt ervoor dat de lezer ook een andere kant van Rick leert kennen. De auteur heeft de wijze waarop Rick met zijn erfelijke oogziekte worstelt op zo’n manier beschreven dat ik het echt met hem te doen had. Aan een kant wilde ik hem een knuffel geven en aan de andere kant wilde ik hem wel even door elkaar rammelen. 



Ryanne Veldkamp geeft haar mannelijke personages wel vaker een stoer karakter mee. Mooi vind ik de ontwikkeling dat die stoere kerels uiteindelijk door de liefde hun kwetsbare kant durven te laten zien. Dit geldt trouwens niet alleen voor de stoere mannen, want er zijn ook vrouwelijke personages die het lastig vinden om zich kwetsbaar op te stellen. Geen enkele keer is de situatie gelijk die er toe leidt dat de kwetsbare kant zichtbaar wordt. Knap gedaan!



Ik vind de schrijfwijze van Ryanne Veldkamp pakkend, ontroerend en realistisch. Ze weet me met ‘Vuurdoop’ nog meer te raken dan met Vuurwerk!



‘Vuurdoop’ krijgt van mij 5 sterren.