De Week van Recensie Roman

Vuurwerk van Ryanne Veldkamp, uitgegeven door April Books

Cover

‘Vuurwerk’ is het eerste deel in de Water en Vuurserie. Voor deze serie is er gekozen voor een herkenbare cover met bubbels en confetti en de titel in een aparte lettertype in het wit. ‘Vuurwerk’ heeft een paarse cover én sprayed edges! Het is echt een boek dat opvalt in mijn boekenkast!



Het verhaal

Drie jaar geleden gebeurde er een vreselijk ongeluk in het leven van Mandy waardoor ze nog steeds radeloos is en verdriet heeft. Haar grote liefde heeft ze toen verloren en het kost haar veel moeite om haar leven weer op de rit te krijgen. Totdat ze voor haar baan moet verhuizen. Ze vindt een leuk appartement en ontmoet haar knappe buurman Lars. Mandy merkt dat ze de spontane Lars meer dan leuk vindt en dat hij weer zin aan haar leven geeft. Waar ze wel moeite mee heeft is dat Lars wat roekeloos is. Die roekeloosheid roept bij Mandy emoties op uit het verleden. Ze heeft immers meegemaakt dat binnen een paar minuten iets heel erg mis kan gaan. Is de liefde die Mandy voelt voor Lars sterker dan haar angst? En dan Lars, hij heeft in het begin tegen Mandy gezegd dat hij geen relatiemateriaal is……



Mijn mening

Na het lezen van de novelle ‘Vuurproef’ ben ik erg benieuwd geworden naar de Water & Vuurserie van Ryanne Veldkamp. ‘Vuurwerk’ is het volgende deel in deze serie en vertelt het verhaal over Mandy en Lars. Met Lars zijn personage heb ik in de novelle Vuurproef al kort kennis mogen maken. Hij heeft bij mij niet zo’n positieve indruk achtergelaten. Zal zijn personage na het lezen van ‘Vuurwerk’ mij anders over hem laten denken?



In ‘Vuurwerk’ worden de personages van Mandy en Lars supergoed uitgediept en is hun gedrag gedetailleerd beschreven. Ryanne Veldkamp laat mij in dit deel ook kennismaken met Rick, de broer van Mandy en met oom Van Lars. En spelen Tom en Kirsten in dit verhaal best een belangrijke rol. Ik leer zo de familie kennen van de hoofdpersonages van ‘Vuurwerk’. 



Ik merk dat de schrijfstijl van Ryanne Veldkamp opnieuw iets met me doet. Hoe ik het in een woord moet noemen weet ik eigenlijk niet zo goed. Vlot en beeldend is haar schrijfstijl zeker . Door de korte hoofdstukken leest de roman prettig weg. 



De auteur weet me te raken met de spanning die tussen Lars en Mandy speelt. Ik leef met beide personages mee wanneer ze worstelen met hun bagage uit het verleden en de invloed die het heeft op hun leven nu. Het gedrag van de personages is echt wel herkenbaar. Sommige keuzes die door de personages worden gemaakt roepen emoties op. Die keuzes die ze maken zijn niet altijd even handig en is er af en toe later spijt. Maar het zijn wel realistische keuzes! Het is mooi om te lezen dat de Mandy en Lars op een wijze reageren als ik misschien zelf wel zou doen in zo’n situatie. Ook hier weet de auteur me opnieuw te raken.



En of Lars mij nu na het lezen van ‘Vuurwerk’ anders over zijn personage laat denken? Af en toe kon ik hem wel wat doen maar toch zeg ik er volmondig ja op! Nieuwsgierig waardoor dit is gekomen? Dan raad ik je aan om snel te beginnen in deze Water & Vuurserie!



‘Vuurwerk’ krijgt van mij 4,5 sterren.