Recensie Thriller

Moord in de bibliotheek van Agatha Christie, uitgegeven door Uitgeverij Rainbow

Cover
De verhalen van Agatha Christie, die door Uitgeverij Rainbow worden uitgegeven, hebben herkenbare prachtige hardcovers, een handig formaat en een leeslint. Naast dat ik van deze detectiveverhalen houd, vind ik het collectoritems!

Het verhaal
Je zult maar wakker gemaakt door je snikkende dienstmeisje met de mededeling dat er een dode vrouw in de bibliotheek ligt! Dit overkomt de keurige Bantry’s. Nou, eigenlijk mevrouw Bantry want manlief is nog diep onder zeil. Zijn vrouw zorgt er voor dat hij snel wakker wordt want hij moet polshoogte gaan nemen of er daadwerkelijk een lijk in de bibliotheek van Gossington Hall ligt. Haar man, kolonel Bantry staat met veel gemor op en belt gelijk de politie nadat hij heeft moeten constateren dat er een inderdaad een jonge vrouw dood in hun bibliotheek ligt. En mevrouw Bantry? Die belt haar vriendin Miss Marple met het verzoek of ze gelijk naar Gossington Hall wil komen. Haar vriendin is wat van slag omdat mevrouw Bantry zo vroeg gebeld heeft en dat er ook al een auto naar haar onderweg is. Miss Marple is direct uit haar dagelijkse ritme. Daarnaast roept de situatie gelijk vragen op. En wanneer er dan ook nog een auto met een verkoold meisjeslichaam wordt gevonden gaan mevrouw Bantry en Miss Marple samen op onderzoek uit om de dorpsroddels voor te zijn…

Mijn mening
Inmiddels is het alweer even geleden dat ik een verfilmd verhaal van Agatha Christie heb gezien. Tijdens het lezen van het verhaal ‘Moord in de bibliotheek’, dat ik nog niet kende, zag ik in mijn gedachten Miss Marple, maar ook de omgeving van St Mary Mead voor me. Ik heb er van genoten, af en toe droomde ik gewoon even weg…. Naast het taalgebruik, waar ik aan heb moeten wennen ,is dit vast en zeker de reden geweest waarom dit verhaal voor mij wat langzamer las dan gebruikelijk.

In de verhalen van Agatha Christie komen altijd best veel personages voor en zo ook in ‘Moord in de bibliotheek’. Sommige personages roepen gelijk een gevoel van achterdocht bij mij op, dit door hun bijzondere gedrag of antwoorden die ze geven waardoor ik ze niet vertrouw. Van Agatha Christie ben ik wel gewend dat ze haar lezers op het verkeerde been zet. Zo ook nu, want tot een paar keer toe wed ik op het paard die het niet heeft gedaan en moet ik mijn oordeel bijstellen. Hahaha en hoe de oude dame Miss Marple op het einde dan even zorgt voor een ontknoping…. Top!

Ach hoe kan het ook anders. Agatha Christie heeft immers zoveel succesvolle detectiveromans geschreven dat ik eigenlijk niet anders had verwacht.

‘Moord in de bibliotheek’ krijgt van mij 4 Sterren.